Güney Amerika ülkeleri AB'den özür istiyor

Güney Amerika ülkeleri AB'den özür istiyor

Bolivya Devlet Başkanı Evo Morales’in uçağına birçok Avrupa ülkesinin hava sahasını kapatması ile yaşanan gerginlik sürüyor. Güney Amerikalı Uluslar Birliği (UNASUR) üyesi ülkeler Avrupa ülkelerinden özür ve açıklama istedi. Morales ayrıca, ABD büyükelçiliğini kapatabilecekleri uyarısında bulundu. 

Amerikan istihbarat servislerinin faaliyeti ile ilgili bilgileri sızdırdığı için ABD tarafından aranan eski CIA çalışanı Edward Snowden’in uçakta bulunduğu şüphesiyle birçok Avrupalı ülke, Morales’in uçağına hava sahasını kapattı. 

Rusya’ya giden ve Bolivya’ya dönen Morales’in uçağı 2 Temmuz Salı günü Viyana’ya inmek zorunda bırakılmıştı. Avusturya ve Bolivya, Snowden’in uçakta olmadığını doğruladıktan sonra, uçak Viyana havaalanından kalkış yapabildi. 

Bolivya, Ekvator, Surinam, Arjantin, Uruguay ve Venezüella devlet başkanları yaptıkları Morales’in siyasi kariyerine başladığı yer olan Cochabamba’da düzenlenen zirvede ortak bir bildiri yayınladı.  Güney Amerika ülkeleri, “Fransa, İspanya, Portekiz ve İtalya hükümetlerinden kamuoyu önünde uygun bir şekilde özürlerini sunmasını” istedi.  Bildiride, Avrupalı ülkeler üzerinde baskı kurduğundan şüphelenilen ABD’nin adı geçmiyor. 

“FAŞİST FRANSA BOLİVYA’DAN DEFOL!”

Fransa Dışişleri Bakanı “üzüntülerini” belirtmekle yetinerek, Bolivya’nın başkenti La Paz’daki Fransız Büyükelçiliği önünde protesto gösterisi gerçekleşti.  Büyükelçiliğe taş atan ve Fransız bayrağı yakan eylemciler, “Faşist Fransa, Bolivya’dan defol!” sloganı attı. 

Fransız hükümeti daha da iler giderek Snowden’in iltica talebini reddetti ve hatta Fransız topraklarına girişini yasakladı. 

“MORALES’E SALDIRI TÜM LATİN AMERİKA’YA SALDIRIDIR”

UNASUR üyeleri Morales’e desteklerini vurgularken, Morales’in Avrupa’da maruz kaldığı “saldırı”nın sadece kişisel bir durum olmadığı, “tüm Latin Amerika’ya yönelik bir saldırı” olduğu belirtildi. 

Bildiride, Bolivya’nın BM İnsan Hakları Yüksek Komiseryası nezdinde “ağır ihlalde bulunmak ve başkan Morales’in yaşamını tehlikeye atmak” gerekçesiyle şikayette bulunduğu hatırlatıldı. ABD ile ilişkileri iyi olan Şili, Peru ve Kolombiya, mesafeli durmayı tercih etti. 

MADURO: OLAYIN ARKASINDA CIA VAR

Venezüella Başkanı Nicolas Maduro, bir Avrupa hükümeti bakanının kendisine olayın arkasında CIA’nın olduğunu söylediğini açıkladı. Uruguaylı mevkidaşı Jose Mujica, “Biz artık sömürge değiliz, saygıyı hakkediyoruz ve bir hükümetimiz hakarete uğrarsa bu hepimize yöneliktir” dedi. 

Ekvator Devlet Başkanı Rafael Correa, eğer bir ülke ABD veya bir Avrupa devleti başkanına hava sahasını kapatmış olsaydı, “muhtemelen savaş tamtamlarının çalınmış olacağını” kaydetti. 

ABD BÜYÜKELÇİLİĞİ KAPATILABİLİR!

Evo Moralse ise “gerekli olursa” ABD’nin La Paz’daki büyükelçiliğini kapatabileceğini belirtti.  Morales, “ABD büyükelçiliğini kapatmak için elim titremeyecek. Bizim kendi onurumuz, egemenliğimiz var. ABD’siz kendimizi siyasi ve demokratik olarak daha iyi hissediyoruz” dedi. Morales, Bolivyalıların özel hayatına karıştıkları gerekçesiyle 2008 yılında ABD büyükelçiliğini, 2009’da ise Amerika uyuşturucu ile mücadele kurumu DEA’yı sınırdışı etmişti. 

Mevcut durumda bir maslahatgüzarı ABD’nin Labaz’daki büyükelçilik görevinde bulunuyor. Henüz hiçbir Latin Amerika ülkesi Snowden’e iltica önerisinde bulunmadı.