Gürcistan’da bir devir resmen bitti

Gürcistan’da bir devir resmen bitti

Gürcistan’da Pazar günü yapılan cumhurbaşkanlığı seçimlerini Gyorgi Margvelaşivili kazandı. Gül Devrimi ile iktidara gelen Mikail Sakaşvili’ye karşıtlığı ile bilinen yeni cumhurbaşkanının seçilmesi,  ülkede bir dönemi resmen bitirdi.

2012 yılında başbakan olarak seçilen Bidzina İvanişvili tarafından desteklenen 44 yaşındaki Margvelaşivili oyların yüzde 62’sini alarak seçimleri kazandı. Katılımın sadece yüzde 46 civarında olduğu seçimlerde Sakaşvili tarafından desteklenen David Bakradze ise yüzde 22 oy oranında kaldı. Eski Parlamento Başkanı Nino Boujanadze ise yüzde 10 oy alabildi.

Gürcistan Yüksek Seçim Kurulu ve batılı gözlemciler seçimlerin büyük oranda şeffaf geçtiğini belirtiyorlar.

SAKAŞVİLİ DÖNEMİ BİTTİ

Her ne kadar 2010 yılında yapılan anayasa reformu ile cumhurbaşkanının yetkileri kısıtlanmış olsa da, yeni cumhurbaşkanının seçilmesi Başbakan Bidzina İvanişvili’ye olan yakınlığı nedeniyle de önemli. Milyarder bir işadamı olan ve 2012’de genel seçimleri kazanan Başbakan İvanişvili, 2003 yılından bu yana yönetimde olan Mihail Sakaşvili’ye ağır bir darbe indirmişti.

2003 yılı sonundaki Batı destekli  Gül Devrimi sonrasında Ocak 2004’de yapılan seçimlerde Edvard Şevardnadze’yi yenerek cumhurbaşkanı olan Sakaşvili, 2008 yılındaki Güney Osetya krizi nedeniyle Rusya ile savaşa girmişti. Rusya karşısında aldığı yenilgi sonrasında ülkesindeki popülaritesini kaybetmeye başlayan Sakaşvili, bir çok kesim tarafından Gürcistan’ı zora sokmak ve otoriter tarzda ülkeyi yönetmekle suçlanmıştı. Gürcistan hükümeti 90’lı yıllardan bu yana Özerk Abazya’da ve 2008 yılından bu yana da Güney Osetya’daki kontrolünü kaybetmiş durumda.

2012’de kurulan ve yetkileri cumhurbaşkanına göre daha fazla olan yeni hükümetin başbakanı İvanişvili batı yanlısı olmasına rağmen, kurduğu koalisyonda sağcı ve muhafazakarlar olmak üzere bir çok kesime yer vermişti. Geçtiğimiz yıldan bu yana da Mihail Sakaşvili’ye yakınlığı ile bilinen bir çok siyasetçiye yönelik operasyonlar da dikkat çekiyor.