Hollanda yargısı: Devlet küresel ısınmaya karşı daha çok şey yapmalı

Hollanda’da yargı bir ilke imza atarak, devletin küresel ısınmayı önlemeye yönelik çabalarının yetersiz olduğuna ve sera etkili gaz salınımlarının daha fazla düşürülmesi gerektiğine hükmetti.

Hollanda’da yargı bir ilke imza atarak, devletin küresel ısınmayı önlemeye yönelik çabalarının yetersiz olduğuna ve sera etkili gaz salınımlarının daha fazla düşürülmesi gerektiğine hükmetti.

Urgenda adlı çevreci STK’nin de desteğiyle açılan davada hakimler, Hollanda devletinin sera etkili gazların salınımının düşürülmesi noktasında daha fazla çaba sarfetmesi gerektiğine hükmetti. Mahkeme, Hollanda’nın 2020 yılına kadar gaz salınımlarını 1990 yılına oranla yüzde 25 oranında düşürmesi gerektiğine karar verdi.

Lahey’deki mahkemenin hakimi Hans Hofhuis tarafından okunan kararda, “Devletin mevcut politikası temel alındığında Hollanda’nın gaz salınımları 2020 yılına kadar yüzde 17 azalacak: Bu ise, uluslararası bilim insanları ve siyasetin sanayileşmiş ülkeler için norm olarak kabul ettiği yüzde 25 ile 40 arası bir düşüşün altındadır” denildi.

Küresel ısınmanın önlenmesi ve 2100 yılına kadar ısınmanın 2 derece ile sınırlandırılması hedefine vurgu yapılan mahkeme kararında, “Devlet, çevreyi koruma görevinden dolayı, iklimsel değişimlerden kaynaklı tehlikeyi önlemek için daha fazla çaba sarfetmelidir” ifadesi yer aldı. Kararda, devletin gaz salınımlarını kontrol etmekle yükümlü olduğu hatırlatılırken, kontrol faaliyetlerinin maliyetinin iddia edildiği gibi ‘karşılanamayacak kadar yüksek’ olmadığının altı çizildi.

DEVLETİ ZORLAYAN İLK VE ÖNEMLİ BİR YARGI KARARI

Hollanda medyası ve Urgenda adlı sivil toplum kuruluşunca verilen bilgilere göre, ilk defa yargı kararıyla devlet, iklimsel değişimler karşısındaki ‘pasifliği’nden sorumlu tutuluyor.

Urgenda’nın katkılarıyla 900 kadar Hollanda vatandaşının açtığı dava dilekçesinde, küresel ısınmanın 2 dereceden fazla olmasının ‘insan hakları ihlali’ olarak kabul edilmesi istenmişti.

Davanın kararının açıklanmasından sonra konuşan avukatlardan Laurence Lanoy, “bu çok önemli bir ‘ilk’ oldu. Kararın arkasında vatandaşların çabalarıın meyvesi olan büyük bir sembol bulunuyor” şeklinde konuştu. Lanoy, Hollanda’da alınan kararın ‘izole’ olmayacağının altını çizerken, Fransa başta olmak üzere diğer ülkelerde yargı nezdindeki çabalara dikkat çekti.

Hollanda hükümetinin şimdilik bu karara itiraz hakkı bulunurken, mahkemenin hükümete yönelik cezai yaptırım uygulayıp uygulamayacağı ise henüz bilinmiyor.