Hollande öğretmenleri de merkez sağa kaptırıyor

Göreve geldiği 2012 yılından bu yana genel olarak başarısız bir profil çizen Fransa Cumhurbaşkanı Hollande, en güçlü seçmen kitlesi olan öğretmenleri de kaybetmiş durumda.

Göreve geldiği 2012 yılından bu yana genel olarak başarısız bir profil çizen Fransa Cumhurbaşkanı Hollande, en güçlü seçmen kitlesi olan öğretmenleri de kaybetmiş durumda. Bir araştırmaya göre, öğretmenler arasında merkez sol çizgideki Hollande’dan umudunu kesenlerin ilk adresi merkez sağ ile daha soldaki partiler oluyor.

Opinion Way araştırma şirketinin öğretmenlerin siyasi duruşuna ilişkin yaptığı araştırmanın sonuçları Le Figaro gazetesinde yayınlandı. Araştırmaya göre, 2012 yılında büyük oranda sosyalist aday François Hollande’ı destekleyen öğretmenler günümüzde radikal ve büyük oranda da merkez sağ partilere yöneldiler.

2012 yılındaki seçimlerin ilk turunda yüzde 44 oranında Hollande’a destek veren öğretmenler arasında bugün seçim olsa yine Sosyalist Parti adayına oy vereceklerin oranı yüzde 21’e kadar düştü. Öğretmenler arasında ilk sırayı ise yüzde 26 oy oranıyla liberal Demokratik Hareket (Modem) lideri François Bayrou alıyor.

Komünist ve sol partileri bir araya getiren Sol Cephe’nin önde gelen isimlerinden Jean-Luc Mélenchon’a oy vereceğini beyan eden öğretmenlerin oranı ise yüzde 18 olarak gerçekleşti. Ankete göre, Sosyalist Parti ve Hollande’ın politikalarından memnun olmayan öğretmenlerin Mélenchon’un temsil ettiği radikal sol yerine merkez sağdaki liberal politikacı Bayrou’ya yöneldiklerine dikkat çekildi.

Fransa’da yüzbinlerce öğretmeni ilgilendiren politikalarda Hollande ve Sosyalist Parti hükümetinin de başarısız olduğu biliniyor. 2007 yılında dönemin sağcı Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy döneminde yeni öğretmen alımlarında sınırlamaya gidilmişti. Hollande ise, öğretmenlerin ağır çalışma koşullarını hafifletme adına 60 bin yeni öğretmen alımı yapılmasına karar vermişti.

2012 yılından bu yana Hollande 3 kez Eğitim Bakanı’nı değiştirmek zorunda kalmıştı.