Homo Sapiens ile Neandertal insanının birlikteliğine dair önemli bulgu

Günümüz insanı Homo Sapiens ile Neandertallerin çocuk yaptığına dair yeni bir araştırma yayınlandı. Araştırmaya göre, 40 bin yıl önce yaşayan bir Homo Sapiens’in ‘büyük büyük dedesi’ bir Neandertal idi.

Günümüz insanı Homo Sapiens ile Neandertallerin çocuk yaptığına dair yeni bir araştırma yayınlandı. Araştırmaya göre, 40 bin yıl önce yaşayan bir Homo Sapiens’in ‘büyük büyük dedesi’ bir Neandertal idi.

Harvard Medical School’da görevli bilim insanlarının yaptığı çalışmalar sonucunda, Romanya’da bulunan ve günümüz insanı Homo Sapiens’e ait olan çene kemiğinin Neandertal insanıyla yakın akraba olduğu tespit edildi. Buna göre, günümüzden 37 bin ile 42 bin yıl arası önce yaşadığı tahmin edilen insanın 4 ile 6 nesil öncesinden atası bir Neandertal insanı idi.

Yapılan incelemeler sonucu, Oase Mağaraları’nda bulunan çene kemiğinin ait olduğu Homo Sapiens türü insanın DNA’larının yüzde 6 ile 9’u arası Neandertal izleri taşıyordu. Bu da, yüzde 1 ile 3 arası olan günümüz insanınınkine oranla oldukça fazla.

DNA araştırmalarının kendileri için de ilginç sonuçlar ortaya koyduğunu söyleyen Max-Planck Enstitüsü uzmanlarından Svante Pääbo, ilk kez Neandertal insanıyla bu denli yakın olan bir Homo Sapiens’le karşılaştıklarının altını çizdi.

En az 37 bin yıl önce yaşadığı tahmin edilen bir Homo Sapiens’e ait olan çene kemiği 2002 yılında Romanya’nın güneybatısındaki bir mağarada bulunmuştu.

Günümüz insanı Homo Sapiens’in Afrika’dan çıkarak Asya, Avrupa ve diğer kıtalara yayıldığı ve ilk kez Ortadoğu’da Neandertal insanıyla karşılaştığı tahmin ediliyordu. Son araştırma ile birlikte, Homo Sapiens’in kendisinden daha eski tarihe dayanan Neandertal insanıyla Avrupa’da da karşılaşmış ve cinsel temasa geçmiş olduğu kanıtlanmış oluyor.

Oase Mağaraları’nda bulunan çene kemiğinin sahibi olan insanın 4 ile 6 nesil önceki atasının bir Neandertal olduğu tahmin ediliyor. Günümüz insanı Homo Sapiens’lerin genlerinin yüzde 1 ile 3’ünün Neandertal insanıyla aynı olduğu biliniyor.

Ancak araştırmaya konu olan insanın bir istisna mı yoksa uzun süreli bir birlikteliğin ürünü olup olmadığı kestirilemiyor. Araştırmada yer alan antropologlar, her iki insan türünün birbirlerine yakın coğrafyalarda yaşadığını, ancak sadece istisnai cinsel birlikteliklerin söz konusu olabileceğini düşünüyorlar.

Araştırmacılar, önümüzdeki dönemde her iki insan türünün birlikteliklerine dair daha fazla kanıt bulmaya çalışacaklar. Bunun için ise özellikle Neandertal insanına ait fosiller üzerinde çalışma yürütülecek.