IMF’den Ukrayna’yı ‘iflastan kurtarmak’ için kredi

Uluslararası Para Fonu (IMF) tarafından iç savaş nedeniyle ciddi bir ekonomik kriz içerisinde olan Ukrayna’yı ‘iflastan kurtarma’ amacıyla yeni krediler verilecek.

Uluslararası Para Fonu (IMF) tarafından iç savaş nedeniyle ciddi bir ekonomik kriz içerisinde olan Ukrayna’yı ‘iflastan kurtarma’ amacıyla yeni krediler verilecek. IMF Başkanı Christine Lagarde tarafından yapılan açıklamaya göre, Ukrayna’ya 17,5 milyar dolar kredi yardımı yapılacak.

Ukrayna ekonomisini yeniden canlandırmayı hedeflediği savunulan yeni krediler karşılığında Kiev’in bir dizi reformu gerçekleştirmesi de isteniyor. Bu kapsamda gerçekleştirilmesi istenen reformlara ilişkin net bilgi verilmezken, IMF Başkanı Christine Lagarde’a göre yardım programının ‘başarı şansı oldukça yüksek’.

Yeni yardım paketi geçtiğimiz yıl Ukrayna’ya vaad edilen yardım paketinin yerini alacakken, IMF’nin hedefinin yardımları 40 milyar dolara çıkarmak olduğu bildirildi. 17,5 milyar dolarlık krediler, hedeflenen büyük yardım paketinin parçası olacak.

Kasım 2013’te başlayan Ukrayna’daki kriz, 2014 yılında doğudaki Rus azınlığın isyan etmesiyle daha ciddi boyutlara ulaşmıştı. 2008 küresel ekonomik krizi sonrasında ciddi bir resesyona giren Ukrayna ekonomisi, iç savaş nedeniyle geçtiğimiz yıl yüzde 7,5 oranında küçüldü.

Rüşvet ve yolsuzluklar nedeniyle de ciddi sorunlar yaşayan Ukrayna ekonomisinin kısa sürede büyüme aşamasına geçmesine ise ihtimal verilmiyor.

Öte yandan, Ukrayna’nın 70 milyar doları bulan dış borçlarının 11 milyarlık kısmının da bu yılın sonuna kadar ödenmesi gerekiyor.