Irak’ın Şiilere yönelik saldırılarda en az 33 ölü

Irak’ın Şiilere yönelik saldırılarda en az 33 ölü

Irak’ın Diyala bölgesinde Pazartesi akşamı Şiilere yönelik düzenlenen saldırılarda en az 33 kişi hayatını kaybederken, 50 dolayında kişi de yalandı.

Bir polis kaynağına göre Mukdakiye’de bir Şii’ye ait cenaze töreni sırasında intihar saldırısı düzenlendi. Yerel saatle 22.00 sıralarında gerçekleşen saldırıda, polis ve hastane kaynaklarına göre en az 23 kişi öldü, 27 kişi yaralandı.

Aynı saatlerde Bakuba kentinde Şii çoğunluklu bir mahallede, bir kafe içerisinde bomba patladı, 10 kişi öldü, 22 kişi yaralandı.

Ayrıca gün içinde Bağdat’ın kuzeyindeki Mişahada’da El Kaide’ye karşı silahlandırılan sünni Şahwa milis gücünün eski sekiz üyesi askeri üniformalı silahlı kişiler tarafından evlerinden alınarak, infaz edildiler.

ÜÇ AYDA 2 BİN 500'Ü AŞKIN ÖLÜ

Irak’ta yılın başından bu yana şiddet olaylarında artış yaşandı. Birleşmiş Milletler (BM) tarafından Pazartesi günü yayınlanan bilançoya göre son üç ayda 2.500’ü aşkın kişi hayatını kaybetti.

Bu şiddet tırmanışı, özellikle Şii Başbakan Nuri el Maliki ile Sünniler arasında gerilimin arttığı bir dönemde yaşandı.  Maliki ile Kürdistan Bölgesi arasında da siyasi kriz sürüyor.  BM Irak misyonuna göre sadece Haziran ayında 761 kişi öldü, 1.771 kişi de yaralandı. Bu da son üç aylık ölüm bilançosunu 2.518’e yükseltiyor.