Irak'ta bir ayda bine yakın ölü

Irak'ta bir ayda bine yakın ölü

Irak'ta Eylül ayı içerisinde yaklaşık bin kişinin şiddet olaylarında hayatını kaybettiği bildirildi. Bu da ülkedeki güvenlik durumunun kötüleştiği ve beş yıl önceki düzeye döndüğünü gösteriyor.

BM Irak Misyonu tarafından bugün yapılan açıklamaya göre Eylül ayı içerisinde Irak'taki şiddet olaylarında 979 kişi hayatını kaybetti, 2 bin 133 kişi de yaralandı.

Saldırılardan en ağır etkilenen bölge Bağdat oldu. BM'ye göre başkent bölgesinde 418 kişi öldü, binden fazla kişi yaralandı. Bağdat'ı, Ninova, Diyala, Selahaddin ve Anbar bölgeleri takip ediyor. 

Irak hükümetine göre ise Eylül ayında 86'sı "aşılıkçı militan" olmak üzere 971 kişi hayatını kaybetti.

Saldırıların çoğunluğu El Kaide tarafından gerçekleştirildi. Daha çok Şii toplumunun gittiği camilere, pazaryerlerine, cenaze törenlerine ve hatta futbol sahalarına yönelik saldırılar yapıldı.

Bu saldırılarla birlikte Irak'taki güvenlik durumu, 2005-2009 arasındaki mezhep çatışması dönemine döndü. Bazı gözlemcilere göre bu yeni şiddet dalgası 2014'te yapılması öngörülen genel seçimlere kadar sürecek.

BM'nin Bağdat'taki özel temsilcisi yardımcısı György Busztin, Irak'ta iç göçe işaret ederek, "etnik temizlikten" bahsetti. Bustzin, "Silahlı illegal gruplar tarafından topluluklara yönelik, evlerini terk etmeye zorlayan şiddet ve gözdağı kabul edilemez ve insan haklarının açık bir ihlalidir" dedi

Irak'ta 2006'tan bu yana, çoğunluğu 2006-2007'deki mezhep savaşlarında olmak üzere, 1,13 milyona yakın kişi evlerini terk etti. BM bugün halen bunlardan 467 bin kişinin zor koşullarda yaşadığına işaret etti.

Son aylarda özellikle El Kaide bağlantılı gruplar Şiilerin yoğunlukta olduğu camilere, pazar yerlerine ve futbol sahalarına saldırılarda bulunuyor. Sünnilere yönelik saldırılar da yine önemli bir artış gösterdi. Hükümet silahlı gruplara yönelik operasyonların sonuç verdiğini, yüzlerce savaşçının yakalandığını ve onlarcasının öldürüldüğünü savunuyor. Ancak Şii hükümete yönelik de tepkiler giderek büyüyor. Özellikle Sünni toplumda kitlesel ve keyfi tutuklamalar ile tutuklulara kötü muamele yapıldığı yönünde yoğun tepkiler var. 

BM ve çok sayıda diplomat Şii Nuri El Maliki hükümetini, Sünnilerin daha fazla marjinalize edilmesinin önüne geçmek için reformlar yapmasını istiyor. Artan şiddet olayları karşısında Maliki hükümeti, Sünni "isyancılara" yönelik baskı kampanyasını yoğunlaştırmayı tercih etti. Bununla birlikte siyasi yönetimdeki tıkanıklık, yolsuzluk, kamu hizmetlerindeki sorunlar da istikrarsızlığı derinleştiriyor.