Irak'ta ikisi gazeteci 49'u hacı 73 kişi öldü

Irak'ta ikisi gazeteci 49'u hacı 73 kişi öldü

Irak'ta Cumartesi günü yaşanan şiddet olaylarında 49'u hacı, 2'si gazeteci olmak üzere en az 73 kişi hayatını kaybetti. 

Bağdat’ın kuzeyindeki El Azamiyye mahallesinde 9'uncu imam Muhammedül Cevad'ın türbesine giden hacılara yönelik düzenlenen intihar saldırısında 49 kişi öldü, 75 kişi de yaralandı.  

Bağdat'ın kuzeyindeki Beled'de bir kafeye düzenlenen intihar saldırısında 12 kişi öldü, 35 kişi yaralandı. Aynı kafeye Ağustos'ta Ramazan ayı sırasında da intihar saldırısı yapılmış ve 16 kişinin ölümüne sebep olunmuştu. 

Musul'da ise El Şarkiyya televizyonunun yaptığı açıklamaya göre silahlı kişiler tarafından Muhammed Kerim El Bedrani isimli muhabir ile Muhammed Ganem isimli kameraman hayatını kaybetti. 

Bağdat'ın kuzey doğusunda bulunan Mukdadiyye'de yol kenarına bırakılan bombanın patlaması sonucu bir kişi öldü, 3 kişi yaralandı.

Bağdat'ın yakın banliyösü Baya'da da bir bomba patladı ve 2 kişinin hayatına mal oldu. Bu patlamada en az 10 kişi de yaralandı. 

Öte yandan Irak Savunma Bakanlığı'na göre güvenlik güçleri ülkenin güneyindeki Beici'de yaşanan çatışmalarda 5, kuzeydeki Ninova bölgesinde ise 2 silahlı grup üyesini öldürdü.

Irak'ta son beş yılın en şiddetli mezhep gerilimleri yaşanıyor. Ekim ayı başından bu yana 130'u aşkın kişi hayatını kaybederken, yılın başından bu yana 4 bin 800'ü aşkın kişinin öldüğü belirtiliyor. 

BM Irak Misyonu tarafından 1 Ekim'de yapılan açıklamaya göre Eylül ayı içerisinde Irak'taki şiddet olaylarında 979 kişi hayatını kaybetti, 2 bin 133 kişi de yaralandı. Saldırılardan en ağır etkilenen bölge Bağdat oldu. BM'ye göre başkent bölgesinde 418 kişi öldü, binden fazla kişi yaralandı. Bağdat'ı, Ninova, Diyala, Selahaddin ve Anbar bölgeleri takip ediyor.