İran’da bir siber savaş uzmanına suikast

İran’da bir siber savaş uzmanına suikast

İran’da nükleer fizikçilerden sonra şimdi de siber uzmanlara yönelik suikastlar başladı.  Siber Savaş Merkezi komutanlarından Mücteba Ahmedi ölü olarak bulundu. Devrim Muhafızları’ndan yapılan açıklamada Ahmedi’nin vurularak öldürüldüğü ve cesedinin ormanlık bir alanda bulunduğu belirtildi.

İngiliz Telegraph gazetesinde yer alan haberde, siber savunma alanında uzmanlaşmış olan Ahmedi'nin, Tahran’ın dışında ormanlık alanda kalbine iki kere ateş edilmiş şekilde bulunduğunu yazdı. Ahmedi son olarak Siber Savaş Merkezi’ne gitmek için evinden çıkarken görülmüş.

Tahran’ın kuzeybatısındaki Kerec’deki polis yetkilileri, suikastın motosikletli iki kişi tarafından düzenlendiğini belirtti.

İran Siber Savaş Merkezi, Facebook sayfasında Ahmedi’nin öldüğünü doğruladı ve başsağlığı mesajı yayımladı. Devrim Muhafızları, suikasttan sorumlu kişilerin kimliklerinin tespit edilmeye çalışıldığını belirtti.

Bu saldırıdaki yöntem nükleer fizikçilere yönelik suikastları akıllara getirdi. Tahran, fizikçileri hedef alan suikast saldırılarından İsrail’i sorumlu tutmuştu.  En son Ocak 2012’de, nükleer fizikçi Mustafa Ahmedi-Roşan, motosikletli iki kişi tarafından aracına yerleştirilen bombanın patlaması sonucu hayatını kaybetmişti.

İran’da sadece nükleer programda çalışanlar değil aynı zamanda balistik füze geliştirilmesinde çalışan bilim insanları da benzer suikastlar uğruyor.

Batı basını ise İran’ın Suriye’deki Beşşar Esad rejimine bağlı hacker’lara destek verdiğini ve siber saldırılarda ABD’nin finansal kurumlarının hedef alındığını iddia ediyor.