İran’da cumhurbaşkanlığı seçimleri başladı

İran’da cumhurbaşkanlığı seçimleri başladı

İran'da milyonlarca seçmen, ülkenin yeni cumhurbaşkanını belirlemek için sandık başında.

Doğu Kürdistan’da boykot edilen 50 milyon kayıtlı seçmenin oy kullanabileceği seçimde sandıklar saat 08.00’da açıldı. Saat 18.00’a kadar açık olacak olan sandık sonuçlarının en erken yarın açıklanması bekleniyor.

Seçimlere katılmasına 680 adaydan ancak 8’ine izin verildi. Bunlardan eksi Meclis Başkanı Gulam Ali Haddad Adil ve diplomat Muhammed Rıza Arif daha sonra adaylıktan çekilirken, kalan 6 aday da muhafazakar kanattan.

Bu adaylardan 5’i ise dini lider Ayetullah Ali Hamaney'e yakın isimler.

Adaylardan Hasan Ruhani’nin son anda 'Batı'yla yeniden ilişkiye girilmesi gerektiği' yolundaki sözleri, reformcu seçmene bir mesaj olarak algılandı.

Eski Cumhurbaşkanı Muhammed Hatemi’nin tavsiyesi üzerine Muhammed Rıza Arif’inin adalıktan çekilmesi ile Ruhani’ye desteğin artması bekleniyor.

Hasan Ruhani, iki eski cumhurbaşkanı Muhammed Hatemi ve adaylığı reddedilen Haşimi Rafsancani'nin desteğini alıyor. Ancak muhafazakâr kanadın adayları nükleer müzakereci Said Celili ve Tahran Belediye Başkanı Muhammed Bekir Kalibaf'ın hâlâ daha şanslı adaylar oldukları belirtiliyor.

İranlılar görev süresi sona eren Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad'ın sekiz yıllık iktidarının, Batı'nın uyguladığı yaptırımların da etkisiyle ülke ekonomisindeki kötü gidişatın son bulmasını umuyor.

Ahmedinejad'ın ikinci dönem için seçildiği 2009 yılındaki seçimlerin ardından, sonuçlara hile karıştırıldığı gerekçesiyle protesto eylemleri düzenlenmişti. Eylemlerde onlarca kişi öldürülürken, birçok muhalif işkencelerden geçirilmiş, bazı göstericiler ise idam edilmişti.