İran'da nükleer tesise sabotaj girişimi: 4 kişi yakalandı!

İran'da nükleer tesise sabotaj girişimi: 4 kişi yakalandı!

İranlı yetkililer, nükleer programa karşı sabotaj faaliyetlerinden dolayı dört kişinin yakalandığını açıkladı. 

Mehr haber ajansına göre İran Atom Enerjisi Örgütü (IAEÖ) Başkanı Ali Ekber Salehi, "Bir süre önce, bir nükleer merkezde bir kaç kişinin sabotaj faaliyetlerini tespit ettik. Daha fazla bilgi edinmek için bu faaliyetlerini sürmesine izin verdik. Uygun bir zamanda bunları yakaladık ve sorguları sürüyor" dedi. 

Salehi, hangi tesisin hedef alındığı konusunda bilgi vermezken, tespit edilen başka olayların da olduğunu sözlerine ekledi. 

İran'ın nükleer programı Batılılar ile krizin merkezinde yer alıyor. Batılı ülkeler ve İsrail, İran'ın nükleer programının atom bombası elde etme amaçlı olduğunu öne sürüyor.İran ise tamamen sivil amaçlı olduğunu savunuyor. 

Nükleer program son yıllarda bir çok kez saldırıya uğradı. Ağustos 2012'de Fordo uranyum zenginleştirme tesisini besleyen elektrik hatları patlayıcılarla hasar gördü. Fordo tesisi Tahran'ın 100 km güneyinde bir dağ içerisine gizlenmiş. 

2012'de Stuxnet isimli bir bilgisayar virüsü İran'da binlerce bilgisayara bulaşmış ve uranyum zenginleştirme için kullanılan santrifüjlerin bloke olmasına neden olmuştu. İran, bu virüsten dolayı ABD ve İsrail'i suçlamıştı. 

Salehi, İran nükleer programına karşı halen faaliyet içerisinde olan virüslerin olduğunu belirterek, "Ama gerekli tedbirleri aldı: Stuxnet virüsünün tespit edilmesinden bu yana, koruma sistemlerimizi arttırdık ve özel bir birlik nükleer tesislerin bilgisayar ağlarını korumakla görevlendirildi" açıklamasında bulundu. 

İran ayrıca bugüne kadar yabancı istihbarat servislerine çalıştıkları iddiasıyla çok sayıda kişiyi tutukladı.  Mayıs 2011'de CIA ile bağlantılı sabotaj ve casusluk yapan bir ağın üyesi olduğu iddiasıyla 30 kişiyi tutuklamıştı.