İran'daki saldırıyı İslamcı bir grup üstlendi

İran'daki saldırıyı İslamcı bir grup üstlendi

İran'da güney doğusundaki sınır bölgesinde 14 askerin öldüğü saldırı, "Caiş-ul Adl" (Adalet Ordusu) isimli Sünni İslamcı bir grup tarafından üstlenildi. Grup, İran'ın Suriye'ye verdiği desteğe misilleme olarak bu eylemi gerçekleştirdiklerini bildirdi.

İsna haber ajansına göre, "Caiş-ul Adl"  isimli grup kendi blog sayfasında (Jaishuladl) yayınladığı açıklamada "Devrim Muhafızları'nın Suriye'deki suçlarına cevap olarak muzaffer bir operasyon yürütmeyi ve İran rejimine sert bir darbe vurmayı başardık" dedi.

Cuma'yı Cumartesi'ye bağlayan gece Sistan-Belucistan bölgesinin Saravan'da sınır noktasına düzenlenen saldırıda 14 sınır muhafızı öldürülmüş, 7'si yaralanmıştı.  Tahran'a göre, saldırganlar Pakistan'dan gelerek saldırıyı gerçekleştirdiler.  İran İçişleri Bakanı Yardımcısı Ali Abdullahi, Pakistan hükümetini kendi sınırını denetime alma ve "teröristlerle mücadele" konusunda daha ciddi hareket etmeye çağırdı.

Devrim Muhafızları bugün yaptığı yazılı açıklamada saldırının "egemen güçlerin (ABD'yi ima ederek) istihbarat servislerinin komutası ve desteği" ile gerçekleştiğini savundu.

Sınır noktasına yapılan saldırıdan sadece bir kaç saat sonra İran rejimi, Sistan Belucistan bölgesinin baş şehri Zahedan cezaevinde tutuklu 16 kişiyi misilleme olarak idam etti.  

Zahedan Savcılığı bugün yaptığı açıklamada idam edilen 16 kişiden 8'inin Cundallah (Allah'ın Askerleri) örgütüne mensup olduğunu söylerken, diğer 8'inin silah tacirleri olduğunu öne sürdü.

Sistan Bellucistan bölgesinde aktif olan Cundallah grubu çok sayıda eylem gerçekleştirmişti. Ancak 2010'da liderleri Abdulmelik Rigi'nin idam edilmesi ardından eylemleri durdu.