İran ile müzakerelerde anlaşma için son iki hafta

AB Dışişleri Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini, İran ile nükleer müzakereler için "kritik 2 haftaya girildiğini" söyledi.

İran, Britanya, Almanya ve Fransa dışişleri bakanları ile AB  Dışişleri Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini 16 Mart Pazartesi akşamı Belçika'nın başkenti Brüksel'de bir araya geldiler.

Toplantı çıkışında Mogherini basına açıklamalarda bulundu. "Aralarındaki bütün anlaşmazlıkları ele aldıklarını" kaydeden Mogherini, "İran Dışişleri Bakanı Zarif'in tekrar İsviçre'ye döndüğünü ve takvimin işlemeye devam edeceğini" belirtti.

İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif, Brüksel'deki toplantıya katılmadan önce İsviçre'nin Lozan kentinde ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ile görüşmüştü.

Görüşme ardından basın toplantısı yapılmadı ancak Zarif'e yakın kaynaklar, anlaşmanın yakın olduğunu ifade ettiler. Kerry ve Zarif toplantısına, Pazar gününden beri Lozan'da ikili görüşmeler yürüten ABD Enerji Bakanı Ernest Moniz ve İran Atom Enerjisi Kurumu Başkanı Ali Ekber Salihi de katılmışlardı.

İran ve ABD heyeti arasında Lozan'da yürütülen görüşmelerin 19 Mart Perşembe gününe kadar devam etmesi bekleniyor.

İran ve 5+1 ülkeleri olarak bilinen ABD, Rusya, Çin, Fransa, Britanya ve Almanya arasında yürütülen nükleer müzakerelerde 31 Mart'a kadar ön anlaşma niteliğinde bir çerçeve anlaşması sağlanması hedefleniyor. Anlaşmanın teknik detayları için öngörülen son tarih ise 30 Haziran.