İran uranyum zenginleştirmeyi durdurdu mu?

İran uranyum zenginleştirmeyi durdurdu mu?

İran Meclisi Milli Güvenlik ve Dış Politika Komisyonu sözcüsü Hüseyin Nakavi Hüseyni, ülkesinin  orta ölçekli (yüzde 20 oranında) uranyum üretimini durdurduğunu açıkladı.

Cumhurbaşkanlığına Hasan Ruhani'nin gelmesi ardından Batı ile uzlaşı yönünde sinyaller veren İran, nükleer müzakereler sonrası sürpriz bir karar aldı. Yüzde 20′ye ulaşan uranyum zenginleştirme işlemlerinin, ülkedeki yakıt stokları yeterince dolu olduğu gerekçesiyle durdurulduğu açıklandı.

İran Meclisi'nin resmi haber sitesi ICANA'ya konuşan Nakavi, "Tahran'daki nükleer tesise yüzde 20 oranında zenginleştirilmiş yakıta ihtiyaç vardı ancak, gerekli yakıt temin edilmiştir ve artık bu oranda uranyum zenginleştirmeye gerek kalmamıştır ve üretimi yapılmamaktadır" dedi.

Batı'nın üretimin durdurulması taleplerine de değinen Nakavi, "Yüzde 5'in üzerinde üretim yapıp yapmamak Tahran'ın kendi kararıdır. Ancak üretimin askıya alınması ya da durdurulması gibi bir tartışma an itibarıyla anlamsız çünkü hiç üretim yapılmıyor" ifadelerini kullandı.

Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu'nun son raporuna göre, İran'ın 6 bin 774 kilogram düşük ölçekte ve 186 kilogram orta ölçekte (yüzde 20 oranında) işlenmiş uranyumu bulunuyor.

İran ve BM Güvenlik Konseyi'nin 5 daimi üyesi ile Almanya'dan oluşan '5+1' ülkeleri, Tahran'ın tartışmalı nükleer programını görüşmek için bugüne kadar 10 kez masaya oturdu.

Taraflar arasındaki son görüşmeler 15-16 Ekim tarihlerinde İsviçre'nin Cenevre kentinde gerçekleşti. Yeni tur nükleer görüşmeler ise 7-8 Kasım'da tekrar Cenevre'de yapılacak.  Tahran, zenginleştirilmiş uranyum stokunu yurt dışına çıkarmayacağını ve bunun 'kırmızı çizgileri' olduğunu belirtiyor.

Batılılar İran rejimini atom bombası elde etme arayışında olmakla suçlarken, İran ise nükleer programının sivil amaçlı olduğunu savunuyor. İran,  1968'de bir çok ülkenin taraf olmasıyla kabul edilen Nükleer Silahların Yayılmasını Önlenmesi Anlaşması çerçevesinde  sivil amaçlı uranyum zenginleştirme hakkının olduğunu belirtiyor.