Irkçılar AP’de ikinci gruplarını kurdular

Fransa’nın Avrupa Parlamentosu’daki (AP) en fazla sandalye sahibi partisi Ulusal Cephe (FN), parlamentoda grup kurma çalışmalarını tamamladıklarını duyurdu.

Fransa’nın Avrupa Parlamentosu’daki (AP) en fazla sandalye sahibi partisi Ulusal Cephe (FN), parlamentoda grup kurma çalışmalarını tamamladıklarını duyurdu. FN’nin diğer ülkelerden ırkçı partilerle oluşturacağı yeni grup ile birlikte AB ve yabancı karşıtı grupların sayısı ikiye yükselmiş olacak.

2014 yılındaki seçimlerde Fransa’nın AP’ye gönderdiği 74 sandalyeden 24’ünü kazanan FN’nin lideri Marine Le Pen, AP’de grup kurduklarını açıkladı. Le Pen, grubun ‘Uluslar ve Özgürlükler Avrupası’ adıyla kurdukları grubun hangi partilerden oluştuğu hakkında ise bilgi vermedi.

AP’de grup kurulabilmesi için en az 7 farklı ülkeden 25 milletvekilinin bir araya gelmesi gerekiyor.

FN’nin geçtiğimiz yıl yaptığı çalışmalar sonucu halen ‘Bağımsızlar’ adı altında herhangi bir gruba dahil olmayan Belçika, Avusturya, İtalya, Hollanda gibi partilerle uzlaştığı biliniyordu. Bu partiler Belçika’da Vlaams Belang, Hollanda’da Özgürlükler Partisi (PVV), İtalyan Kuzey Ligi ile Avusturya Özgürlükler Partisi (FPÖ) gibi yabancı karşıtlığıyla bilinen partilerdi.

Marine Le Pen liderliğindeki gruba dahil olan diğer iki ülke parlamenterlerinin kimler olduğu ise henüz bilinmiyor. 28 ülkeyi temsilen 751 parlamenterden oluşan AP’de AB karşıtı Birleşik Krallık Bağımsızlık Partisi (UKIP) liderliğinde ‘Avrupa Özgürlükler Demokrasi’ adlı grup da bulunuyor.

AP’de kurulan her siyasi gruba 5 yıl için 20 ile 30 milyon euro arasında maddi yardım yapıldığı biliniyor ve bu miktara parlamenterlerin maaş ve ödenekleri de dahil değil.

Marine Le Pen’in partisi FN hakkında AP’deki danışmanlarını sadece kağıt üstünde göstermesi nedeniyle yolsuzluk soruşturması da açılmıştı.