İrlanda AB-IMF kıskacından çıkıyor

İrlanda AB-IMF kıskacından çıkıyor

İrlanda Başbakanı Enda Kenny, ülkesinin aralık ortasında AB-İMF “kurtarma planı”ndan çıkma yolunda olduğunu söyledi. Kenny, ancak halen kat edecek yol olduğunu belirtti.

Başbakan Enda Kenny, partisi Fine Gael’in ulusal konferansı önünde yaptığı konuşmada “İrlanda AB-IMF kurtarma planında 15 Aralık’ta çıkma yolunda” dedi.   Kenny, “Ve geriye dönüş olmayacak” diye ekledi.

“Bu, mali sorunları arkamızda bıraktığımız anlamına gelmiyor” şeklinde sözlerini sürdüren Kenny, “Halen önümüzde zorlu zamanlar var. Kat edilecek yol var. Ama en azından ‘kurtarma´ çağı bitecek. Ekonomik aciliyet bitti” ifadelerini kullandı.

Başbakan, Salı günü sunulacak olan yeni bütçenin “sert” olacağını da kabul etti. Bu 2,5 milyar euroluk bütçe ek vergi ve harcamalarda kısıntı anlamına geliyor.

Bu tedbirler sayesinde bütçe açığının gelecek yıl gayrı safi milli hasılanın yüzde 4,8’ine ulaşacağını söyleyen Başbakan, bu yılın sonuna doğru hükümetin orta vadeli yeni bir ekonomi planı açıklayacağını ifade etti.

Dublin, emlak fiyatlarındaki patlama ve batan bankalar nedeniyle AB-İMF’den yardım istemiş ve 2010 yılında sıkı koşullara bağlanan 85 milyar dolarlık “kurtarma” planı elde etmişti. AB ve İMF’nin yardımları, özellikle işçi ve emekçileri vuran sert kemer sıkma politikası anlamına geliyor.

İrlanda’nın ekonomik durumunda kısa bir süre önce iyileşme oldu. İnşaat sektörü ve ihracat sayesinde gerçekleştirdiği 0,4 büyüme ile ikinci çeyrekte resesyondan çıktı.