İsveç ve Suudiler arasındaki gerginlik tırmanıyor

İsveç ile Suudi Arabistan arasında yaşanan diplomatik kriz devam ediyor. İsveç 10 yıldır yürürlükte olan silah satış anlaşmasını uzatmaktan vazgeçerken, Suudi Arabistan büyükelçisini geri çekti.

İsveç ile Suudi Arabistan arasında yaşanan diplomatik kriz devam ediyor. İsveç 10 yıldır yürürlükte olan silah satış anlaşmasını uzatmaktan vazgeçerken, Suudi Arabistan büyükelçisini geri çekti.

Suudiler ile uzun yıllardır silah ticaretiyle ciddi tepki çeken İsveç, yaşanan son gelişmelerle birlikte anti-demokratik Suudi rejimiyle ilişkilerini koparmak zorunda kaldı.

Geçtiğimiz gün Mısır’ın başkenti Kahire’de toplanan Arap Ligi Zirvesi’nde Suudi Arabistan tarafından İsveç Dışişleri Bakanı Margot Wallström’ün konuşma yapması engellenmişti. Buna gerekçe olarak da, İsveç’in son dönemlerde Suudi Arabistan’a yönelik insan hakları ihlalleri eleştirileri ile Wallström’ün ‘kadın hakları’ vurgusu yapması gösteriliyor.

İsveç’te Sosyal demokrat ve yeşillerden oluşan koalisyon hükümeti Salı günü yaptığı açıklamada ise, 2005 yılından bu yana yürürlükte olan silah satış anlaşmasını uzatmayacağını duyurmuştu. Anlaşma daha önce 2010 yılında bir kez uzatılmıştı. Anlaşma kapsamında 2011 yılında İsveç’in Suudi Arabistan’da bir silah fabrikası inşasına yardım ettiği ortaya çıkmış ve ciddi tepkiler çekmişti.

İsveç’in silah satışındaki işbirliğini bitirme kararına tepki gösteren Suudi Arabistan ise Stockholm Büyükelçisi’ni geri çağırdı. Suudi Arabistan Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan bir açıklamada, ‘İsveç Dışişleri Bakanı’nın ülkenin içişlerine müdahale ettiği’ savunuldu.

Suudi Arabistan, İsveç’in batılı ülkeler dışındaki en önemli üçüncü müşterisi idi. 2014 yılında Suudi Arabistan’a 338 milyon kron (37 milyon euro) silah satışı gerçekleştiren İsveç, yeni kararıyla birlikte sadece tıp ve toplumsal cinsiyet araştırmaları alanlarında işbirliği teklif etti. Ancak bu teklifin Suudi Arabistan yönetimince ilgi görmediği de bildiriliyor.