İsviçre’de bir okuldaki başörtüsü yasağı mahkemeden döndü

İsviçre’de bir okuldaki başörtüsü yasağı mahkemeden döndü

İsviçre’nin Bürglen komününde iki öğrenciye getirilen başörtüsü yasağı, Federal Mahkeme tarafından doğru bulunmadı. Bu karar başörtüsünün bir okulda yasaklanıp yasaklanmayacağı sorusunu beraberinde getirdi.

Federal Mahkeme, Thurgau kantonunda bulunan Bürglen komününde iki Müslüman öğrenciye getirilen başörtüsü yasağını kabul etmedi. Federal Mahkeme, Haziran 2012’de iki öğrencinin itirazını kabul eden Thurgau idari mahkemesini kararını onaylamış oldu.

Bürglen komünü okul yönetimi, öğretim sırasında, güneş gözlüğü, şapka veya başörtüsünün okul kurallarına aykırı olduğunu belirterek, genç kızları başları örtülü olarak okula almak istememişti.

Federal yargıçlar bu tedbirin din özgürlüğünün ihlal edilmesine dayanak oluşturacak yeterlilikte olmadığını belirtti. Yargıçların çoğunluğunun (2’ye karşı 3) kararı ile böyle bir kısıtlamanın ancak resmi anlamda bir yasaya dayandırılması gerektiği vurgulandı.

Yargıçlar başta komün özerkliği olmak üzere, birçok soruna ilişkin bölünmüş durumda. Bu son kararla, başörtüsüne ilişkin bir okuldaki genel yasağın din özgürlüğüne yönelik ağır mı yoksa hafif mi ihlal teşkil ettiği sorusunu gündeme getirdi.