‘İsviçre hükümeti ‘federal’ bir Türkiye’yi desteklemeli’

‘İsviçre hükümeti ‘federal’ bir Türkiye’yi desteklemeli’

İsviçre Sosyalist Partisi (PS), Delegeler Asamblesi’nde kabul edilen bir kararla Türkiye’de özgürlük, demokrasi ve temel haklara saygı için yapılan barışçıl eylemlerle dayanışma mesajı verdi. PS, İsviçre hükümetini barış sürecine eşlik etmeye ve Türkiye’nin federalist bir devlete evrilmesini desteklemeye çağırdı.

Yönetim komitesini sunduğu karar, Friburg’da toplanan Delegeler Asamblesi’nde kabul edildi. Türkiye’de Recep Tayyip Erdoğan’ın “baskı sistemine” son verilmesi çağrısının yapıldığı kararda, Gezi Parkı direnişine dikkat çekildi. PS Delegeler Asamblesi,  “cinsiyet ve kökenlerinden bağımsız olarak, vatandaşlar ve sendika temsilcilerinin özgürlük, demokrasi ve temel haklara saygı için barışçıl mücadelesi ile dayanışmasını” ifade etti.

Asamble, “Birçok eylemcinin ölümüyle sonuçlanan polisin ölçüsüz baskısını şiddetle kınarken”, “Türkiye’de grev ve eylem hakkına saygı gösterilmesini” istedi.

Tüm etnik, dini ve kültürel azınlıkların haklarına sayıda ısrar ederek, bunların anayasal güvenceye kavuşturulmasını talep eden PS Asamblesi, tüm siyasi oluşumları da protesto hareketine yapıcı bir şekilde destek sunmaya çağırdı.

CHP NASYONAL-KEMALİZMİ AŞMALI

PS CHP’yi de “Ergenekon darbeciliği gibi nasyonal-kemalist kökenlerini aşmaya, ve başta Kürt halkı olmak üzere azınlık hakları ile temel hakların savunmaya yoğunlaşmaya” çağırdı.

İsviçre hükümetini de Türkiye’ye ilişkin politikasını gözden geçirmeye çağıran PS, sadece ekonomik çıkarlar doğrultusunda ilişki geliştirmemeye, insan haklarına saygı ve tüm Türkiye bileşenleri için aygı hakları garanti altına alan anayasal bir süreç lehine etkisini arttırmaya çağırdı.

İSVİÇRE HÜKÜMETİ EYLEMCİLERLE GÖRÜŞMELİ

PS, İsviçre hükümetini ayrıca, başta Erdoğan ve Öcalan arasındaki görüşmeler olmak üzere barış sürecine eşlik etmek ve teşvik etmek için İsviçreli diplomatların yeteneklerinden yararlanmaya ve Türkiye’nin federalist ve demokratik bir devlete evrilmesini destekleye çağırdı.

PS Delegeler Asamblesi, İsviçre hükümetini protestocularla bir araya gelmeye, onların argümanlarını dinlemeye, insani ve hukuki açıdan sivil toplum içerisinde baskı mağduru olanlara eşlik etmeye, tutukluları ziyaret etmeye ve onlara sağlık tedavileri önermeye de çağırdı.