İtalya’da işsizlikte yeni rekor

İtalya’da işsizlikte yeni rekor

İtalya’dan işsizlik oranları Mayıs ayında aktif nüfusun yüzde 12,2’sine yükselerek yeni bir rekor daha kırdı.

İtalya Ulusal İstatistikler Enstitüsü (Istat) tarafından yayınlanan geçici verilere göre, ülkede işsizlik oranı yüzde 12,2’ye çıktı. Mayıs ayında işsizlik Nisan ayına göre 0,2 puan ilerlerken, yıllık bazda 1,8 puan ilerleme yaşandı. Aylık olarak istatistiklerin yayınlanmaya başladığı 2004 ile üç aylık istatistiklerin kurulduğu 1997’den bu yana, ülkedeki işsizlik ilk kez bu düzeye ulaştı.

Ülkede işsizlerin sayısı Nisan ayına kıyasla 56 bin kişi daha artarak (yüzde 1,8), Mayıs ayında 3,14 milyon kişiye yükseldi.  Yıllık bazda ise yüzde 18,1 artışla, işsizler ordusuna 480 bin kişi eklendi.

15-24 yaş arası aktif gençler arasında, işsizlik oranı Mayıs ayında, bir önceki aya oranla 1,3 puan düşerek yüzde 38,5 olarak kayda geçti. Yıllık bazda ise 2,9 puanlık bir artış sözkonusu. Bu da sözkonusu yaş grubundaki ortalama her 10 gençten birinin (yüzde 10,7) işsiz olduğunu gösteriyor.

 İtalya mevcut durumda ikinci sert resesyon yılında bulunuyor. Aylardır işsizlik oranı sürekli yükselişte. Yeni Cumhurbaşkanı Enrico Letta, genç işsizliğinin görev süresinin önceliklerinden biri olarak açıkladı. İtalya hükümeti de, başta ülkenin güneyinde olmak üzere 200 bin gencin işe alımını teşvik amacıyla geçen hafta bir plan açıkladı.