Japonya büyük deprem ve tsunami kurbanlarını anıyor

Japonya, 11 Mart 2011'de meydana gelen deprem ve tsunami felaketinde hayatını kaybedenleri bugün ülke genelinde düzenlenen etkinliklerle anıyor.

Japonya, 11 Mart 2011'de meydana gelen deprem ve tsunami felaketinde hayatını kaybedenleri bugün ülke genelinde düzenlenen etkinliklerle anıyor.

11 Mart 2011 tarihinde meydana gelen 9 şiddetindeki deprem ve sarsıntının yol açtığı tsunamiyi, Fukuşima nükleer santralinde yaşanan felaket izlemişti. Kurbanlar için bugün yerel saatle 14:46'da bir dakikalık saygı duruşu düzenlendi.

Kentin değişik noktalarında göndere çekili olan Japon bayraklarının yarıya indirildiği Tokyo'da bir anma töreni düzenlendi. İmparator Akihito da törende hazır bulundu.

Tsunaminin en çok etkili olduğu kuzeydoğudaki liman kenti Minamisanriku'da binlerce kişi el ele tutuşarak insan zinciri oluşturdu.

Japonya'da felaketin üzerinden dört yıl geçmesine rağmen yaralar hâlâ sarılamadı. On binlerce kişi hâlâ konteynırlardan bozma konutlarda yaşıyor.

Japon hükümetinin verilerine göre konteynır türü geçici konutlarda yaşayanların sayısı 80 bin dolayında.

Başbakan Şinzo Abe bugün yaptığı açıklamada Fukuşima kurbanlarını evlerine kavuşturmak için yeni bir girişim başlatılacağını söyledi.

11 Mart 2011'de, yerel saatle 14:46'da merkez üssü Japonya'nın Tōhoku bölgesi olan 9,0 büyüklüğünde bir deprem yaşandı. Depremden yaklaşık 20 dakika sonra ise dalga yüksekliği 39 metreye varan tsunami felaketi yaşandı.

Depremde ve sonrasında oluşan tsunamide, 15,828 kişi hayatını kaybetti, 3760 kişi ise kayboldu.

Töhoku bölgesindeki Fukusima kentinde bulunan Fukuşima Nükleer Elektrik Santralinde, deprem ve tsunami sonucu kazalar meydana geldi. Hasar gören reaktörlerde, radyasyon sızıntıları yaşandı.