Katliam sonrası Fransa’da camiler mercek altına alınıyor

Fransa’da Cuma günü gerçekleşen saldırı sonrasında ülkede aşırı radikal selefilerin hakim olduğu camiler yine gündemde.

Fransa’da Cuma günü gerçekleşen saldırı sonrasında ülkede aşırı radikal selefilerin hakim olduğu camiler yine gündemde. Ülkedeki tüm benzeri saldırılardan politik çıkar sağlamaya çalışan aşırı sağcı lider Marine Le Pen, selefilere ait camilerin kapatılmasını istedi.

Cuma günü Isère departmanındaki bir gaz fabrikasına çalıştığı şirketin patronu Hervé Cornara ile birlikte Yasin Salhi adlı kişi, Cornara’yı başını kesmek suretiyle katletmişti. Salhi, Cornara’dan ele geçirdiği kamyonla gaz ünitelerine yönelik saldırı gerçekleştirdiği sırada yakalanmıştı.

Polis kaynaklarından alınan bilgilere göre, Salhi’nin olaylara ilişkin konuşmaya başladı. Ancak birinci derecede şüpheli olarak tutulan Salhi’nin ifadeleri hakkında henüz detaylı bir bilgi verilmedi.

Fransız medyasında yer alan haberlerde, Yasin Salhi’nin yanında çalıştığı Hervé Cornara’yı öldürdükten sonra başını kestiği ve sonrasında çektiği bir özçekim fotoğrafı Whatsapp üzerinden paylaştığı kaydediliyor.

LE PEN: SELEFİLERE AİT CAMİLER KAPATILSIN

Öte yandan, Charlie Hebdo katliamının üzerinden 6 ay geçmeden gerçekleşen vahşi saldırı ülkedeki camileri yine gündeme taşıdı.

Son yıllarda oy oranı giderek yükselerek birçok seçimde birinci parti konumuna gelen Ulusal Cephe (FN) lideri Marine Le Pen, selefilerin hakim olduğu camilerin kapatılmasını istedi. Perpignan kentinde konuşan Le Pen, Schengen’den çıkılmasını ve radikal islamcıların sınırdışı edilmesi gerektiğini söyledi.

Sayıları 2 bin 500 kadar olan camilerin sıkı kontrole alınmasını isteyen Le Pen, aşırı islamcıların hakim olduğu camilerin ise kapatılması gerektiğinin altını çizdi.

Resmi verilere göre, Fransa’daki camilerin sayısı 2000 yılında bin 500 civarında iken, günümüzde 2 bin 500’e ulaştı. Ancak birçok caminin radikal islamcı militanların eğitiminde kullanıldığı tahmin ediliyor.

Güvenlik kaynakları, ülkedeki en az 89 caminin aşırı grupların yönetiminde  olduğunu savunuyorlar. Bu camilerin sayısının 2010 yılında 44 olduğu tahmin ediliyordu.