Kediler için ideal müzik bulundu

Wisconsin ve Maryland üniversiteleri bünyesinde çalışma yürüten araştırmacılar, "kediler için beste yapmak" gibi ilginç bir proje üzerinde işe koyuldular.

Wisconsin ve Maryland üniversiteleri bünyesinde çalışma yürüten araştırmacılar, "kediler için beste yapmak" gibi ilginç bir proje üzerinde işe koyuldular.

Applied Animal Behaviour Science gazetesinde yayınlanan araştırmanın yürütücüsü Charles Snowden, sonuçlardan memnun olduğunu ifade ediyor.

Discovery News'e konuşan Snowden, müziğin dinletilmesiyle birlikte kedilerin genellikle karınlarını sürttüğünü söyledi.

Bilim insanları bu sonuca varmak için besteci David Teie ile işbirliği yaparak, kedileri etkileyebilecek sesleri seçtiler.

Snowden, kedilerin kendi çağrılarında kayma frekanslarını çok kullandığını belirtirken, kedi müziğinde insani müzikten çok, glisando olarak da ifade edilen kayma notası bulunduğuna dikkat çekiyor.

Bazıları için bu bir şaka gibi görünse de, araştırmacılar böyle bir müziğin çok yoğun stres zamanlarında kedilerin sakin kalmasına yardımcı olacağını düşünüyor.

Daha da inanılmaz olanı, kediler müzik sıralamalarında en başta yer alan bazı şarkılara pek ilgi duymuyorlar.

Sadece iki insani beste kedilerin kulaklarında lütuf buldu: 1880 yılında Fransız piyanist Gabriel Fauré'nin orkestra ve viyolonsel için bestelediği "Elegie" ile ünlü Alman barok müzik bestecisi Jean-Sébastien Bach'ın sol telinden çıkan "Air" bestesi.

İnsanlar, uzun zamandan beridir bazı müziklerin yol açtığı duygunun hayvanları da etkileyip etkilemediğini öğrenmeye çalışıyor. 2009 yılında NPR radyosu, David Teie ve Charles Snowdon'un maymunlar için bir müzik ürettiklerini duyurmuştu.

Ancak o dönemde bazı müzik uzmanları hayvanların kayıtlara mı yoksa sadece kendilerini karakterize eden gürültüleri taklit eden seslere mi reaksiyon gösterdiklerinin bilinemeyeceğini söylüyorlardı.

Besteci David Teie ve bilim insanı Charles Snowdon için şimdilik bu önemli değil. Her iki araştırmacının kendi internet sitelerine düştüğü şu not dikkat çekti: "Gelecek 100 yılda, müziğin ilk olarak insanlar için var olduğunu öğretmek gerekecek."