Kerkük’te bombalı araçla saldırı

Kerkük’te bombalı araçla saldırı

Güney Kürdistan’ın Kerkük kentinde bomba yüklü bir araçla yapılan saldırıda ilk belirlemelere göre en az bir kişi hayatını kaybetti, çok sayıda kişi de yaralandı.

Patlama kent merkezindeki kaymakamlık binası yakınından geçen Bağdat yolu üzerinde meydana geldi. Polis kaynaklarına göre en az 1 kişi öldü, 15 kişi yaralandı. Bir başka güvenlik kaynağı ise 2 ölü ve 10 yaralıdan bahsetti. Patlama sonucu çevrede maddi hasar yaşandı.

Irak'ın başkenti Bağdat'ın 200 km kuzeyindeki Beici'de Irak ordusunun düzenlediği bir operasyon sırasında yaşanan çatışmalar sırasında bir helikopter düşürüldü, içerisindeki 4 kişi öldü.

BM Irak Misyonu tarafından 1 Ekim günü yapılan açıklamaya göre Eylül ayı içerisinde Irak'taki şiddet olaylarında 979 kişi hayatını kaybetti, 2 bin 133 kişi de yaralandı. Saldırılardan en ağır etkilenen bölge Bağdat oldu. BM'ye göre başkent bölgesinde 418 kişi öldü, binden fazla kişi yaralandı. Bağdat'ı, Ninova, Diyala, Selahaddin ve Anbar bölgeleri takip ediyor. 

Saldırıların çoğunluğu El Kaide tarafından gerçekleştirildi. Daha çok Şii toplumunun gittiği camilere, pazaryerlerine, cenaze törenlerine ve hatta futbol sahalarına yönelik saldırılar yapıldı.

Bu saldırılarla birlikte Irak'taki güvenlik durumu, 2006-2007 arasındaki mezhep çatışması dönemine döndü. Bazı gözlemcilere göre bu yeni şiddet dalgası 2014'te yapılması öngörülen genel seçimlere kadar sürecek.

BM'nin Bağdat'taki özel temsilcisi yardımcısı György Busztin, Irak'ta iç göçe işaret ederek, "etnik temizlikten" bahsetti. Bustzin, "Silahlı illegal gruplar tarafından topluluklara yönelik, evlerini terk etmeye zorlayan şiddet ve gözdağı kabul edilemez ve insan haklarının açık bir ihlalidir" dedi

Irak'ta 2006'tan bu yana, çoğunluğu 2006-2007'deki mezhep savaşlarında olmak üzere, 1,13 milyona yakın kişi evlerini terk etti. BM bugün halen bunlardan 467 bin kişinin zor koşullarda yaşadığına işaret etti.