Kolombiya'da FARC'a yönelik bombardıman durduruldu

Kolombiya Cumhurbaşkanı Juan Manuel Santos, gerilla hareketi FARC ile barış görüşmeler çerçevesinde FARC'a yönelik bombardımanları geçici olarak durdurma talimatı verdi.

Kolombiya Cumhurbaşkanı Juan Manuel Santos, gerilla hareketi FARC ile barış görüşmeler çerçevesinde FARC'a yönelik bombardımanları geçici olarak durdurma talimatı verdi.

Cumhurbaşkanı Santos, gerilimi düşürmek için Savunma Bakanlığı ve ordu güçlerine FARC'a yönelik bombardımanları bir aylığına durdurma talimatı verdiğini söyledi.

Kolombiya Devrimci Silahlı Güçleri FARC, Kasım 2012'den bu yana Kolombiya hükümeti ile barış görüşmeleri yürütüyor.

Marksist gerilla hareketi bu çerçevede tek taraflı ve süresiz ateşkes ilan etti. Bugüne kadar askeri bir ateşkes fikrini dışlayan Cumhurbaşkanı, bombardımanların durdurulmasının FARC'ın adımına bir yanıt olduğunu söyledi.

Santos, "Kabul etmek gerekir ki kararlarına uyuyorlar" dedi. Kolombiya makamları bir ay sonra, yeni bir durum değerlendirmesi yapacak.

FARC ile hükümet arasındaki görüşmeler Küba'nın başkenti Havana'da yürütülüyor. Bu görüşmelerle, yarım yüzyılı aşkın bir süredir devam eden çatışmaya son verilmesi amaçlanıyor.

Latin Amerika'nın bu en eski çatışmasında şu ana kadar 220 bini aşkın kişi hayatını kaybetti ve 5,3 milyon kişi evlerini terk etmek zorunda kaldı.

Görüşmelerde kırsal alanın kalkındırılması, uyuşturucu ile mücadele ve gerillanın siyasi yaşama katılması konusunda kısmi anlaşma sağlandı.

Kolombiya Cumhurbaşkanı, ülkenin ikinci gerilla hareketi Ulusal Kurtuluş Ordusu ELN'ye karşı askeri operasyonların süreceğini söyledi.

Hükümet ile ELN arasında da geçen Haziran ayında diyaloga zemin hazırlanması için resmi olarak temas kurulmuştu. Ancak şu ana kadar barış görüşmelerinin yolu açılmadı.