Kolombiya’dan BMGK’ye barış anlaşmasının denetlenmesini talebi

2016’da FARC gerillalarıyla imzalanan barış anlaşmasını kabul etmeyen Kolombiya hükümeti, BMGK’den anlaşmayı bir yıl daha denetlemesi talebinde bulundu.

Kolombiya Devrimci Silahlı Güçleri (FARC) ile dönemin Devlet Başkanı Juan Manuel Santos’un inisiyatifiyle imzalanan barış anlaşmasıyla, 1964’ten bu yana süren iç savaşa son verilmişti. Anlaşma, Ekim 2016’daki halk oylamasında kabul edilmemiş, daha sonra parlamento oylamasıyla hayata geçirilmişti.

Barış anlaşmasına karşı çıkan sertlik yanlısı sağcı İvan Duque, başkanlık görevine seçildiği geçtiğimiz yıldan bu yana anlaşmanın maddelerini değiştirmek istiyordu. 7 bin civarındaki FARC gerillasının silahlı mücadele yerine siyasi mücadeleye geçtiği anlaşmayı parlamento eliyle değiştiremeyen Duque, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nden (BMGK) anlaşmayı denetlemeye devam etmesini istedi.

1 YILLIĞINA BMGK DENETİMİNDE OLMASI TALEBİ

Kolombiya’yı ziyaret eden BMGK üyesi ülkelerin diplomatlarıyla görüşen Duque, anlaşmanın gözlenmeye devam etmesi talebini içeren mektubu, BMGK Başkanı Gustavo Meza’ya sundu. Mektubun sunulması sırasında konuşan İvan Duque, anlaşmanın uygulanmasının denetlenmesine devam edilmesini istediklerini dile getirdi.

2016’da kabul edilen barış anlaşması sonrasında 7 bin civarında FARC gerillası, silahlarını BM denetçilerine teslim etmişti. Ülkenin en büyük gerilla hareketinin farklı bir isim ve aynı kısaltma ile siyasette yerini almasıyla çatışmalar büyük oranda sonlandı. Ancak halen Ulusal Kurtuluş Ordusu (ELN) adlı sol gerilla hareketi ile barışta uzlaşılamazken, gerillalardan boşalan alanlarda uyuşturucu çetelerinin güçlendiği bildiriliyor.

YÜZLERCE KİŞİ KATLEDİLDİ

Barış anlaşmasının tümüyle hayata geçirilmesinin önündeki engellerin başında, eski FARC gerillaları ile insan hakları savunucularına yönelik katliamlar geliyor. Anlaşmanın imzalanmasından bu yana en az 140 eski gerilla ile 31 gerilla yakını katledildi. Aynı dönemde katledilen insan hakları savunucuları ile kanaat önderlerinin 460’ın üzerinde olduğu bildiriliyor.

Anlaşmanın kendisine karşı olduğu bilinen İvan Duque ise, saldırılardan halen aktif olan en önemli gerilla hareketi ELN ile ülkenin en büyük uyuşturucu çetesi Clan de Golfo’yu sorumlu tutmakla yetiniyor. Katliamların sürmesiyle birlikte anlaşmanın müzakerelerine katılan kimi FARC gerilla komutanlarıyla yüzlerce eski gerillanın da yeniden silahlanmaya başladığı savunuluyor.