Kolombiya hükümet ile FARC arasında ateşkes imzalandı

Kolombiya hükümeti ile muhalif FARC’ın ana fraksiyonu arasında ateşkes anlaşması yapıldı. Taraflar barış görüşmelerine yeniden başlayacak.

Kolombiya hükümeti ve muhalif Kolombiya Devrimci Silahlı Kuvvetleri'nin (FARC) ana fraksiyonu, mayıs ayında askıya alınan ikili ateşkesi yeniden başlatma konusunda anlaştılar ve 2 Eylül Cumartesi günü yapılan duyuruda, iki partinin barış görüşmelerine başlamanın eşiğinde olduğu duyuruldu.

Solcu Cumhurbaşkanı Gustavo Petro ve Kolombiya Devrimci Silahlı Kuvvetleri (FARC) Merkezi Genelkurmay (EMC) Başkanı Ivan Mordisco'nun temsilcileri ateşkes konusuna anlaşmaya vardıklarını duyurdu.

Basın açıklamasında başlangıç ​​tarihi belirtilmeyen ateşkesin "çatışmaları ve şiddeti azaltmayı amaçlayacağı” ifade edildi.

EMC, hükümet ile Marksist gerilla hareketi FARC arasındaki 2016 tarihi barış anlaşmasını imzalamayı reddeden muhaliflerden oluşuyor.

Yazılı basın açıklamasında, ateşkesin "geçici" ve "ulusal" nitelikte olacağı belirtilerek, "sivil toplumun barış sürecine katılımının teşvik edilmesi" ve "güven ortamının oluşturulmasına yönelik" eylemlerin geliştirileceği kaydedildi.

İki tarafın temsilcileri, perşembe gününden bu yana güneybatıdaki Cauca bölgesi dağlarında toplantı halindeydi. Ateşkes anlaşması Cumartesi günü duyuruldu.

Kendilerini FARC'ın gerçek mirasçıları olarak gören ve yaklaşık 3 bin 500 kişiden oluşan muhalifler, geçtiğimiz aylarda başta Amazon olmak üzere, Pasifik kıyısında ve sınır hattında olmak üzere Kolombiya'nın çeşitli bölgelerinde faaliyet gösteren diğer birçok "cepheyi" birleştirdi.

Eski bir gerilla olan Cumhurbaşkanı Gustavo Petro, 31 Aralık gece yarısı ülkenin beş ana silahlı grubuyla ikili ateşkes ilan etmiş, ancak mayıs ayında gerillaya katılmayı reddettikleri iddiasıyla dört yerli genci öldürmesi üzerine EMC ile olan anlaşmayı askıya almıştı.

Taraflar, basın açıklamasında tarih ve yer belirtmeden barış müzakerelerinin yakında başlayacağını duyurdu. Bu süreç, isimleri belirtilmeyen birçok ülkenin yanı sıra BM, Amerikan Devletleri Örgütü (OAS) ve Dünya Kiliseler Konseyi tarafından da gözlemlenecek.

Cumhurbaşkanı Gustavo Petro, Ulusal Kurtuluş Ordusu (ELN) gerillaları da dahil olmak üzere tüm silahlı gruplarla barış müzakereleri yürüterek altmış yıldır devam eden silahlı çatışmayı sona erdirmeyi amaçlıyor.