‘Küresel ısınmaya karşı adil ve evrensel bir sözleşme çağrısı

Küresel ısınma ile mücadele için Kyoto Protokolü’nün yerini alacak yeni uluslararası sözleşmeye yönelik talep artıyor.

Küresel ısınma ile mücadele için Kyoto Protokolü’nün yerini alacak yeni uluslararası sözleşmeye yönelik talep artıyor. Sözleşmenin imzalanması amacıyla Aralık ayında toplanacak BM İklim Zirvesi’ne ev sahipliği yapacak Fransa’dan ‘evrensel, adil ve tutkulu’ bir sözleşme çağrısı geldi.

2013 yılında Haiyan Tayfunu’nun binlerce kişinin yaşamına mal olduğu Filipinler’e bir ziyaret gerçekleştiren Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, meslektaşı Benigno Aquino ile birlikte ortak bir çağrıya imza attı. ‘Manila Çağrısı’ adıyla yapılan ortak açıklamada, “Uluslararası toplumu ‘evrensel, adil ve tutkulu’ bir iklim sözleşmesi imzalamaya çağırıyoruz” denildi.

Paris’te Aralık ayında yapılacak İklim Zirvesi’nin önemine dikkat çekilen çağrıda, ‘konferansın sonuçlarını milyarlarca insanın hayatını ilgilendireceğine’ dikkat çekildi.

Her iki devlet başkanının kimi sanatçılar eşliğinde yaptıkları Manila Çağrısı’nda, dünya ülkelerinin iklimsel değişimlere kayıtsız kalmamaları gerektiğinin altı çizilirken, “Umut ediyoruz ki, bizler Paris’te tarih yazacağız ve konferansın nasıl geçip gittiğini izleyen sıradan seyirciler olmayacağız” denildi.

Küresel ısınmanın dünyanın büyük ekonomilerinin yarattığı bir sorun olduğuna vurgu yapılan çağrıda, yeni iklim antlaşmasının ‘dayanışma, adalet ile ekonomik ve teknolojik işbirliğini’ arttırması talebine yer verildi.

1997 yılında BM üyesi ülkelerce kabul edien Kyoto Protokolü’nün yerine geçecek yeni iklim sözleşmesinin Aralık ayında Paris’te düzenlenecek BM İklim Zirvesi adlı konferansta kabul edilmesi bekleniyor. Uzmanlar, küresel ısınmanın bu yüzyılın sonuna kadar 2 derecenin altında tutulması gerektiği uyarısı yapıyorlar.

Küresel ısınmanın 19’uncu yüzyıla oranla 4 derece artması halinde ise birçok iklimsel felaket yaşanacak ve yüz milyonlarca insan topraklarını terk ederek ‘iklim mültecisi’ konumuna düşecek.