Küresel yolsuzlar: siyasi partiler ve polis

Küresel yolsuzlar: siyasi partiler ve polis

Dünyadaki 107 ülkede yapılan bir araştırmaya göre, insanlar yolsuzluğun son iki yıl içinde arttığını düşünüyor. Dünya kamuoyu siyasi partiler ve polisi yolsuzluğun en fazla olduğu kurumlar olarak görürken, hükümetlerin yolsuzluğa karşı mücadelede daha az etkili olduğu düşünülüyor.

Uluslararası Şeffaflık Örgütü (Transparency International) tarafından yapılan “küresel yolsuzluk barometresi”, bugüne kadar örgütün gerçekleştirdiği en önemli araştırma olarak değerlendiriliyor. Şeffaflık Örgütü, bu konuyu 107 ülkede 114 bin kişiye sordu.

Bu ankette, toplum en fazla yolsuzluk yapanların siyasi partiler olduğunu düşünüyor. Şeffaflık Örgütü barometresinde siyasi partilere 3,8 notu veriliyor.  Derecelendirmede, 1 notu yolsuz olmayanlara verilirken, en üst derece olan 5 notu ise “son derece yolsuz” olanlara ayrılmış. 107 ülkenin 51'inde siyasi  partiler yolsuzlukta ilk sırada yer alıyor. 

Ankete katılanların sadece yüzde 23’ü hükümetlerinin yolsuzluğa karşı etkili mücadele ettiği görüşünde. Mali krizin başlangıcı olarak görülen 2008 yılında bu oran yüzde 32 olarak kayda geçmişti.

SİYASETE KARŞI GÜVENSİZLİK KRİZİ

Transparency International, “Bu barometre siyasete karşı bir güvensizlik krizi ve suçluları adalet önüne çıkarmakla yükümlü kurumların etkinliğine ilişkin gerçek bir endişeyi gösteriyor” dedi.

Küresel ölçekte yolsuzlukta ikinci kurum polis olarak görülüyor.  Polisin notu 3,7.  Uç kurumsal kategori (kamu hizmetleri, parlamento ve adli mekanizma), 3, 6 notu ile polisten hemen sonra gelirken, medya 3.1 ile dokuzuncu sırada yer yer alıyor.

Raporun detaylarında Avustralya ve İngiltere en fazla yolsuzluğun olduğu ülkeler olarak görülüyor. Barometrede özel sektör ve sağlık servislerine 3,3 notu, orduya 2,9 notu veriliyor. Son olarak dini kurumlar 2,6 ile en az yolsuzluk yapan kurumlar şeklinde dikkat çekiyor.

Dini kurumlara küresel ölçekte 12’inci sırada yer alsa da, bazı ülkelerde “çok yolsuz kurumlar” olarak görülüyor. Özellikle İsrail, Japonya, Sudan ve Güney Sudan’da dini kurumlara,  yolsuzluk derecelendirmesinde 4 notu veriliyor.

TÜRKİYE’DE DE SİYASİ PARTİLER EN KÖTÜ NOTU ALDI

Son iki yıl içinde yolsuzlukların arttığı ülkeler arasında Türkiye de yer alıyor. Ankete katılanların yüzde 66’sı Türkiye’de siyasi partilerin yolsuzluklar bulaştığını belirtiyor. Bu ülkede yüzde 56 ile medya ikinci sırada gelirken, parlamento yüzde 55 ile üçüncü, iş dünyası ise yüze 50 ile dördüncü sırada yer alıyor.

Adli mekanizmanın yolsuz olduğunu düşünenlerin oranı yüzde 43 iken, bu düşünce kamu hizmetleri için yüzde 42, eğitim sistemi için yüzde 42, dini kurumlar için yüzde 41, polis için yüzde 38, sivil toplum örgütleri için yüzde 34 ve asker için yüzde 30 şeklinde barometreye yansıyor.