Libya Başbakanı kaçırıldı!

Libya Başbakanı kaçırıldı!

Libya Başbakanı Ali Zeydan’ın bu sabah başkenti Trablus’ta silahlı bir grup tarafından alıkonularak bilinmeyen bir yere götürüldüğü bildirildi. Hükümetin bu yönlü açıklaması ardından, Zeydan’ın savcılık talimatı çerçevesinde tutuklandığı duyuruldu.

Libya hükümetinin internet sitesinde yer alan kısa açıklamada “Geçici hükümet başkanı Ali Zeydan, eski isyancılar olduğu iddia edilen silahlı bir grup tarafından bilinmeyen nedenlerle bilinmeyen bir yere doğru götürüldü” denildi. Bir başka hükümet kaynağı Başbakan Zeydan’ın kaldığı Corinthia Oteli’nden alındığını söyledi.

Bu kaçırma olayı, ABD tarafından gün ortasında Trablus’ta el Kaide şeflerinden Abu Anas el Libi’nin kaçırılmasından beş gün sonrasına denk geldi.

“Eski isyancılar” olarak ifade edilen silahlı gruplar ile siyasi partilerin tepkisine yol açan bu olay, hükümeti zor durumda bırakmıştı. Hükümet de ABD’nin operasyonuna “alıkoyma” tanımlaması ile tepki göstermişti. Libya hükümeti, ABD’nin operasyon konusunda kendilerini bilgilendirmediğini söyleyerek, açıklama istemişti.

Gerçek ismi Nezih Abdul Hamed Ragi olan El Libi, 1998 yılında Amerika’nın Tanzanya ve Kenya’daki büyükelçiliklerine yönelik saldırıya karıştığı suçlamasıyla ABD tarafından aranıyordu. Bu saldırılarda 200’ü aşkın kişi ölmüştü.

Libya hükümeti, Başbakan Ali Zeydan’ın kaçırılmasına ilişkin iki gruptan şüphelendiğini bildirdi: Libya Devrimciler Odası ve Suça Karşı Mücadele Tugayı. Her ikisi de teorik olarak Savunma ve İçişleri Bakanlığı’na bağlılar.

Hükümetin bu açıklaması ardından Libya hükümetine bağlı olan Trablus Operasyonlar Hücresi isimli “eski isyancılar”, Başbakan’ın tutuklandığını duyurdu.  Grup, Facebook sayfasında yaptığı açıklamada Başbakan’ın “Başsavcılığın talimatı üzerine Libya Ceza Kanunu çerçevesinde tutuklandığını” bildirdi.

El Cezire televizyonu da Libya savcılığının devlet güvenliğine ilişkin suçlamalarla Başbakan hakkında tutuklama emri çıkardığını duyurdu.

14 Ekim 2012’de Başbakan seçilen Ali Zeydan, Muammer Kaddafi’ye karşı savaşan silahlı grupların Batılı başkentlerin desteğini alması ve tanınmasında rol alan bir diplomat olarak dikkat çekiyor.

Muammed Kaddafi'nin Fransa ve İngiltere öncülüğündeki bir NATO operasyonu sonucu infaz edilmesi ardından Libya kaderine terk edildi. İktidara getirilen güçler, otoritesini kuramazken, şiddet olayları giderek tırmandı. Sadece petrol akışı durmadı.  Eylül 2012'den itibaren, Batılı ülkelerin kendi aralarında paylaştırdıkları petrol üretimi Kaddafi rejiminin devrilmesinden önceki düzeye ulaştı. Ancak ülkedeki istikrarsızlık Temmuz ayından bu yana, ülke ekonomisinin yüzde 80'inin bağımlı olduğu petrolü de vurdu.  Güvenlikçiler haftalarca ülkenin temel petrol terminallerinde eylem yaptı.