Libya Başbakanı Zeydan serbest bırakıldı

Libya Başbakanı Zeydan serbest bırakıldı

Bu sabah saatlerinde silahlı bir grup tarafından kaçırılan Libya Başbakanı Ali Zeydan bir kaç saat sonra serbest bırakıldı. Eski "isyancılar", ABD'nnin el Kaide şeflerinden olduğu belirtilen El Libi'yi geçtiğimiz günlerde kaçırmasına misilleme olarak bu eylemi gerçekleştirdiklerini açıkladı.

Libya Dışişleri Bakanı Muhammed Abdulaziz, Başbakan Ali Zeydan'ın serbest bırakıldığını belirterek "Ancak serbest bırakılma koşullarına ilişkin henüz detaylı bilgilere sahip değiliz" dedi.

Libya hükümetinin internet sitesinde bu sabah yer alan kısa açıklamada “Geçici hükümet başkanı Ali Zeydan, eski isyancılar olduğu iddia edilen silahlı bir grup tarafından bilinmeyen nedenlerle bilinmeyen bir yere doğru götürüldü” denilmişti. Bir başka hükümet kaynağı Başbakan Zeydan’ın kaldığı Corinthia Oteli’nden alındığını söylemişti.

Bu kaçırma olayı, ABD tarafından gün ortasında Trablus’ta el Kaide şeflerinden Abu Anas el Libi’nin kaçırılmasından beş gün sonrasına denk geldi.

“Eski isyancılar” olarak ifade edilen silahlı gruplar ile siyasi partilerin tepkisine yol açan bu olay, hükümeti zor durumda bırakmıştı. Hükümet de ABD’nin operasyonuna “alıkoyma” tanımlaması ile tepki göstermişti. Libya hükümeti, ABD’nin operasyon konusunda kendilerini bilgilendirmediğini söyleyerek, açıklama istemişti.

Gerçek ismi Nezih Abdul Hamed Ragi olan El Libi, 1998 yılında Amerika’nın Tanzanya ve Kenya’daki büyükelçiliklerine yönelik saldırıya karıştığı suçlamasıyla ABD tarafından aranıyordu. Bu saldırılarda 200’ü aşkın kişi ölmüştü.

Kaçırma olayı ardından Libya hükümetine bağlı olan Trablus Operasyonlar Hücresi isimli “eski isyancılar”, Başbakan’ın "tutuklandığını" duyurdu.  Grup, Facebook sayfasında yaptığı açıklamada Başbakan’ın “Başsavcılığın talimatı üzerine Libya Ceza Kanunu çerçevesinde tutuklandığını” bildirdi.

Yine hükümete bağlı olan "Libya Devrimciler Odası" isimli diğer bir grup, Başbakan'ın "tutuklanması"nın El Libi'nin yakalandığı yönünde ABD tarafından yapılan açıklamanın sonrasına denk geldiğini belirtti.

14 Ekim 2012’de Başbakan seçilen Ali Zeydan, Muammer Kaddafi’ye karşı savaşan silahlı grupların Batılı başkentlerin desteğini alması ve tanınmasında rol alan bir diplomat olarak dikkat çekiyor.

Muammed Kaddafi'nin Fransa ve İngiltere öncülüğündeki bir NATO operasyonu sonucu infaz edilmesi ardından Libya kaderine terk edildi. İktidara getirilen güçler, otoritesini kuramazken, şiddet olayları giderek tırmandı. Sadece petrol akışı durmadı.  Eylül 2012'den itibaren, Batılı ülkelerin kendi aralarında paylaştırdıkları petrol üretimi Kaddafi rejiminin devrilmesinden önceki düzeye ulaştı. Ancak ülkedeki istikrarsızlık Temmuz ayından bu yana, ülke ekonomisinin yüzde 80'inin bağımlı olduğu petrolü de vurdu.  Güvenlikçiler haftalarca ülkenin temel petrol terminallerinde eylem yaptı.