Libya’da kanlı protesto: 25 ölü

Libya’da kanlı protesto: 25 ölü

Libya’nın Bengazi kentinde milis örgütü merkezi önünde düzenlenen bir protesto gösterisinde 25 kişi ölürken onlarca kişi de yaralandı.

Öldürülen Libya eski lideri Muammer Kaddafi’ye karşı ayaklanmanın merkezi Bengazi’de yüzlerce kişi milis örgütü Libya Kalkan Tugay karargahı önünde protesto gösterisi yaptı. Bazılarının silahlı olduğu ileri sürülen göstericiler, milis örgütünün silahsızlanmasını istediği gösteride çıkan çatışmada en az 25 kişi hayatını kaybetti, onlarca kişi de yaralandı.

Libya Kalkan Tugay’ı, Muammer Kaddafi’nin iktidardan düşürülmesinde önemli rol oynadı. Tugay, hükümet tarafından ‘orduya bağlı yedek güç’ olarak tanınıyor.

Libya ordusu Genelkurmay sözcüsü Ali El Şekhi, tugaya saldırıyı ‘resmi bir oluşuma saldırı’ olarak tanımlayarak göstericileri suçladı.

Göstericiler ise olaylardan tugayı sorumlu tutarak, silahlı bir güç olarak kendilerine baskı yapan tugayın silahsızlandırılarak, karargahının bulunduğu yerden çıkarılmasını istedi.

Batı ülkelerinin desteğiyle iktidara gelen Libya’nın mevcut yönetimi, ordusunu oluşturmada yetersiz kalarak birçok yerde aşiretler arası çatışmalarda milis güçleriyle müdahalelerde bulunuyor. Bu durum milislerin daha da güçlenmesine neden oluyor.

Milisleri silahsızlandırma girişimleri ise çoğu kez yönetimin iktidardan düşme noktasına getiriyor.

Geçtiğimiz günlerde başkentte dış işleri ve adalet bakanlığı binalarını saran milisler, Kaddafi döneminden kalma yetkililerin tümünün görevden alınmasını istemişti.

Olay milis güçlerinin silahsızlandırılarak dağıtılmasına yönelik tepkilerin daha da artmasına neden olmuştu.