Malta’da 30’u aşkın göçmen boğuldu, 143’ü kurtarıldı

Malta’da 30’u aşkın göçmen boğuldu, 143’ü kurtarıldı

Malta ve Lampedusa arasında Cuma günü göçmenleri taşıyan bir geminin batması sonucu en az 33 kişi hayatını kaybederken, toplam 143 göçmen kurtarıldı.

Maltalı askeri bir kaynak, 33 göçmenin cesedinin denizden çıkarıldığını belirtirken, İtalya haber ajansı Ansa çıkarılan cenaze sayısının 34’e yükseldiğini duyurdu. Kurbanlardan 22’sinin cenazesi bir İtalyan gemisi tarafından Lampedusa adasına taşındı.  Denizden çıkarılan cenazeler arasında en az bir kadın, iki çocuk ve bir bebeğin de bulunduğu belirtiliyor.

Olay Malta, Libya ve Lampedusa arasındaki üçgende yaşandı. Malta Deniz Donanması’na göre göçmenler, üzerlerinden geçen bir savaş uçağının dikkatini çekmek için hareketlenince geminin dengesi bozuldu ve devrildi. Gemide 230 dolayında göçmen bulunuyordu.

Toplam 143 sağ olarak kurtarıldı.  Malta Başbakanı Joseph Muscat,  Valette hastanesinin göçmenleri kabul etmek için üst düzey alarma geçirildiğini açıkladı. Durumu Malta’ya kadar gemiyle 10 saatlik yolu kaldıramayacak olan bazı göçmenler, helikopterle Lampedusa’ya götürüldü. Aralarından dokuzu adaya ulaştığı gibi hastaneye yatırıldı.

Öte yandan İtalyan Deniz Donanması’na ait bir savaş gemisi Sicilya’nın Porto Empedocle köyüne doğru gitmekte olan toplam 56 göçmeni kurtardı. Bunların 39’u erkek, 8’i kadın ve 9’unun çocuk olduğu bildirildi.

Bu son göçmen ölümleri Lampedusa’da yaşanan son yılların en ağır bilançolu dramın ardından geldi. 3 Ekim günü Lapmedusa adasında geminin batması ardından en az 312 kişi hayatını kaybetti. 500'ü aşkın göçmeni taşıyan gemide sadece 155 göçmen kurtarılmıştı. 

Yılın başından bu yana 30 bini aşkın göçmen İtalya kıyılarına ulaştı. Bunlardan 7 bin 500 kadarı Suriye'deki savaştan kaçarken, 7 bin 500'ü Eritreli siyasi sığınmacılardan oluşuyordu. 3 bin kadarı da Somali'deki şiddet olaylarından kaçarak gelmişlerdi.