Marsilya sol örgütlerinden faşizme karşı ortak eylem

Marsilya sol örgütlerinden faşizme karşı ortak eylem

Güney Fransa'nın Marsilya kentinde yaklaşıkk 1 500 kişi Paris'te aşırı milliyetçiler tarafından öldürülen Clement Meric için yürüdü. Kürtler de eyleme destek verdi.

Fransa, 19 yaşındaki Clemen Meric'in sokak ortasında darb edilerek öldürülmesini tartışıyor. Siyasal Bilimler'de okuyan faşist karşıtı genç, salı akşamı bir grup Neo-Nazi'nin saldırısı ardından yaşamını yitirmesi, ülke genelinde büyük tepkilere yol açtı. Fransa'nın birçok şehrinde 19 yaşındaki gence yapılan saldırı protesto edildi.

Yüzlerce Marsilyalı da, saldırıyı ve faşizmi protesto etmek amacıyla 6 Haziran akşam saatlerinde Vieux-Port meydanında bir araya geldi.

Öfkeli kalabalık Vieux-Port meydanından Valiliğe yürümek isteyince polis engeliyle karşılaştı. Polis, eylemcilerin ısrarlı duruşu sonrasında geri adım attı ve yolu açtı.

Eylemciler “Marsilya anti-faşisttir”, “Clement burada”, “Faşizme geçit yok” sloganlarıyla Valilik önüne kadar yürüdü.

Eyleme Marsilya'da yaşayan Kürtler yoğun katılım sağladı. PKK ve KCK bayraklarının yanısıra Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın posterlerini taşıyan Kürtler, 9 Ocak günü Paris'te katledilen Sakine Cansız, Fidan Doğan ve Leyla Şaylemez'in posterlerini taşıdı.

Faşizm karşıtı eylemler Marsilya'nın yanı sıra Strasbourg, Paris ve diğer birçok Fransa şehrinde gerçekleştirildi.

Strasbourg'ta yapılan miting Kent Merkezindeki Place Kleber'de, saat 18:30 da başladı. Eyleme Kürt ve Türkiyeli öğrencilerde yoğun destek verdi. Kürtler Paris'te yapılan eylemede katılarak saldırıyı kınadı.