Meksika’da liberal yönetim altında yoksul sayısı 2 milyon arttı

Meksika’da aşırı yoksulluk ve açlığı bitirme vaadiyle iktidara gelen liberal Devlet Başkanı Enrique Peña Nieto’nun görevde olduğu iki yılda yoksul sayısı 2 milyon arttı.

Meksika’da aşırı yoksulluk ve açlığı bitirme vaadiyle iktidara gelen liberal Devlet Başkanı Enrique Peña Nieto’nun görevde olduğu iki yılda yoksul sayısı 2 milyon arttı.

Meksika Sosyal Gelişim Politikaları Denetleme Konseyi (Coneval) tarafından yayınlanan son rakamlara göre, liberal Devlet Başkanı Enrique Peña Nieto’nun göreve geldiği 2012 yılından bu yana yoksulluk daha da arttı. Ülkede yoksulluk sınırı altında yaşayanların sayısı 2 milyonluk artışla 55,3 milyona yükseldi. Bu da Meksika halkının yüzde 46,2’sine denk geliyor.

YÜZDE 9,5’İ AŞIRI YOKSULLUK ALTINDA YAŞIYOR

120 nüfuslu ülkede eğitim, sağlık, lojman ve beslenme gibi temel hizmetlerden faydalanamayan ‘aşırı yoksulluk’ içindeki bireylerin sayısı ise sadece 90 bin gerileyerek, 11,4 milyon oldu. Yani toplumun yüzde 9,5’i bu kategoride yer alıyor.

Coneval raporuna göre, Meksika’da 2012-2014 yılları arasında satın alma gücü yüzde 3,5 düşerken, yoksullarda ise yüzde 2,1 artış gösterdi. Ancak yine de ülkedeki yoksulların sayısındaki artış önlenemedi. Satın alma gücündeki düşüşün toplumun tüm kesimlerinde etkisini gösterdiği de raporda yer aldı.

SADECE 25 MİLYON KİŞİ ‘YETERLİ’ İMKANLARA SAHİP

Raporun dikkat çektiği bir diğer nokta ise, ülkede gelir düzeyi ‘yeterli’ imkanlarda bir yaşam sürdürmeye olanak sağladığı. Buna göre, 119,9 milyon nüfuslu Meksika’da sadece 24,6 milyonun geliri, temel giderlerini karşılamaya yetecek düzeyde. Bu da toplam nüfusun sadece yüzde 20,5’ine denk geliyor.

Meksika’da 2012 yılında seçimleri kazanan liberal politikacı Enrique Peña Nieto, ülkesinde en az 7 milyon insanı etkileyen açlığa karşı ‘savaş’ açacağını söylerek iktidara gelmişti.

Nieto’nun görevde olduğu 2013 yılında ülke ekonomisi yüzde 1,1 artmış, 2014’de ise yüzde 2,1’de kalmıştı. Devlet Başkanı, ekonominin yüzde 2,5 ile 3,5 arasında büyüyeceğini vaad etmişti.