Merkel’den Türkiye’ye: Avrupa değerleri müzakere edilmez!

Merkel’den Türkiye’ye: Avrupa değerleri müzakere edilmez!

Almanya Başbakanı Angela Merkel, Alman parlamentosunda yaptığı bir konuşmada Türkiye’ye seslenerek, Avrupa tarafından savunulan değerlerin müzakere konusu yapılmayacağını vurguladı.

Alman Başbakan, başta ifade özgürlüğü olmak üzere Avrupa tarafından savunulan değerlerin “müzakere edilmeyeceğini” ifade etti.

Avrupa Birliği ile Ankara arasında üyelik müzakereleri çerçevesinde Salı günü yeni bir faslın açılması için varılan anlaşmaya dikkat çeken Merkel, bu anlaşmanın “Türkiye’nin önemli bir ortak olduğunu açık bir şekilde gösterdiğini” vurguladı.  Avrupalı Birliği üyesi ülkelerin dışişlişki bakanları, bölgesel politika başlığının açılmasına onay vermişti.

Merkel, ancak “Avrupa değerleri her zaman uygulanır, müzakere dilmez” diye ekledi. Almanya, Türk polisinin Gezi Parkı eylemcilerine yönelik şiddetli müdahalelerine sert tepki göstermişti. Alman yöneticiler, hem endişeli hem de şok olduklarını söylemişlerdi.

Avrupa Birliği, Gezi Parkı eylemcilere yönelik şiddete rağmen Salı günkü toplantıda Türkiye ile üyelik müzakerelerini yeniden başlatmaya karar verdi. Bu karar yoğun tartışmalar sonucu sağlandı, zira Almanya başta olmak üzere Hollanda ve Avusturya sert tepki verilmesini isterken, diğer üye ülkeler görüşmelerin yeniden başlamasından yana oldular.  Müzakereler son birkaç yıldır donmuştu. Salı günü üzerinde anlaşma sağlanan faslın efektif olarak açılmasının ise sonbahardan önce gerçekleşmesi beklenmiyor.