Mısır’da 30 kişi öldü, 1.138 kişi yaralandı

Mısır’da 30 kişi öldü, 1.138 kişi yaralandı

Mısır’da askeri darbe ile Muhammed Mursi iktidarının devrilmesi ardından kanlı bir Cuma günü yaşandı. 19’u gösteriler sırasında olmak üzere en az  30 kişi hayatını kaybetti, 1.138 kişi de yarlandı. Mısır’daki darbeyi “darbe” olarak ifade etmekten kaçınan ABD, Mısır’daki şiddet olaylarını kınadı. 

Cuma günü Mursi yanlıları ile karşıtları arasına şiddetli çatışmalar yaşandı. Asker de Mursi yanlısı göstericiler üzerine ateş açtı.  Cuma akşamı Kahire’deki Tahrir Meydanı dolaylarında iki kişi hayatını kaybetti, 70 kişi yaralandı. 

Gün içinde Mursi yanlısı 4 gösterici kışla önünde askerlerle yaşanan çatışmalarda öldü. Mısır medyasına göre İskenderiye’de Mursi yanlısı ve karşıtları arasındaki çatışmalarda 14 kişi öldü, 200 kişi yaralandı.  Sağlık Bakanlığı’ndan bir yetkili ajansa yaptığı açıklamada İskenderiye’deki ölümlerin çoğunun gerçek kurşundan kaynaklı olduğunu bildirdi. 

Güneydeki Asyut kentine bir kişi taraflar arasındaki çatışmalarda öldü, 19 kişi yaralandı. Kuzey doğudaki Sinai kentinde 5 polis silahlı kişiler tarafından öldürüldü. Aynı bölgede daha öncesinde ise bir asker öldürülmüştü. 

Mısır Sağlık Bakanlığı bugün yaptığı açıklamada Cuma günü toplam 30 kişinin hayatını kaybettiğini bildirdi.  Mısır medyası, şiddet olaylarında ayrıca 1.138 kişinin yaralandığını duyurdu. 

ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Jen Psaki, Mısır’daki şiddet olaylarını kınayarak, “Mısırlı tüm sorumlulara güç kullanımını kınamaya ve taraflar arsındaki yeni şiddet olaylarını engellemeye çağırıyoruz” dedi. Sözcü ABD’nin askerlerden barışçıl gösteriler dahil tüm Mısırlıların haklarını saygıyı güvenceye almasını beklediğini ifade ederken, eylemcileri de “sükunet içinde protestolarını yapmaya” çağırdı.

Askeri darbenin üzerinden üç gün geçerken, Müslüman Kardeşler yeniden eylemlere çağırdı. Hafta sonunun eylemlerle geçmesi bekleniyor.