Mısır’da 42 ölü, Müslüman Kardeşler’den ‘ayaklanma’ çağrısı

Mısır’da 42 ölü, Müslüman Kardeşler’den ‘ayaklanma’ çağrısı

Mısır’da bugün devrik başkan Muhammed Mursi yanlılarının gösterileri sırasında en az 42 kişi hayatını kaybederken, Müslüman Kardeşler ayaklanmaya çağırdı. 

Müslüman Kardeşler’e göre Cumhuriyet Muhafızları Kışlası önünde Sabah namazı ardından oturma eylemine asker ve polisler tarafından gerçek mermiye yapılan saldırıda en az 35 kişi öldü. Müslüman Kardeşler, bilançonun ağırlaşabileceğini bildirdi. 

AFP’ye açıklamada bulunan acil servislerden üst düzey bir yetkili, bu yeni şiddet olaylarında 42 kişinin öldüğünü belirtirken, bunların sadece Mursi yanlılarından mı oluştuğuna ilişkin net bir ifade kullanmadı. 

Devlet televizyonu El Ahram’a göre Mısır ordusu silahlı “teröristler”in Kahire’deki Cumhuriyet Muhafızları binasına saldırı düzenlediğini söyledi.  Ordu, “terörist bir grubun” Cumhuriyeti Muhafızları binasını işgal etmeye kalkıştığını savunarak, asker ve polislere yapılan saldırıda bir subayın öldüğü, 6’sının durumu ağır olmak üzere çok sayıda askerin yaralandığını bildirdi.

Geçen Cuma günü aynı yerde 4 eylemci askerlerle çatışma sırasında öldürülmüştü. Pazar günü Sağlık Bakanlığı’na göre Kahire ve İskenderiye’de Mursi karşıtlarının düzenlediği gösterilerde 29 kişi yaralandı. 

Bugünkü ölümlerin ardından Müslüman Kardeşler’in siyasi vitrini Adalet ve Özgürlük Partisi, yazılı bir deklarasyonla Mısır halkını “zırhlı araçlarla kendisinden devrimi çalmaya kalkışanlara karşı ayaklanmaya” çağırdı. 

Adalet ve Özgürlük Partisi, “uluslar arası grupları ve dünyanın tüm özgür insanlarını başka katliamları ve Arap dünyasında yeni bir Suriye’nin ortaya çıkmasını engellemek için müdahaleye” çağırdı. 

Selefi bir parti olan El Nur, başbakanın belirlenmesi ve geçici bir hükümet için yapılan görüşmelerden çekildiğini açıkladı. El Nur, Cumhuriyet Muhafızları Kışlası önündeki “katliam”a tepki olarak çekildiklerini belirtti.