Mısır’da geçici cumhurbaşkanı yemin etti

Mısır’da geçici cumhurbaşkanı yemin etti

Mısır'da milyonların sokaklara çıkması ardından, askeri bir darbeyle indirilen Müslüman Kardeşler’e mensup Muhammed Mursi’nin yerine atanan Anayasa Başkanı Ali Mansur, yemin ederek geçici Cumhurbaşkanlığı görevine resmen başladı. Bu arada birçok Avrupa ülkesi, hızlı bir şekilde “demokrasiye” geri dönülmesini istedi.

Askerler tarafından geçici cumhurbaşkanlığı görevine atanan Ali Mansur, “Cumhuriyet sistemini korumaya, anayasa ve yasalara saygı göstermeye ve halkın çıkarlarını koruma” yemin etti. Askeri darbe bir çok ülke tarafından tepkiyle karşılanırken, anayasanın askıya alınması ve Muhammed Mursi’nin görevden alınması karşısındaki “endişeler” dile getirildi.

İsviçre Dışişleri Bakanlığı, tüm tarafları mevcut krize siyasi çözüm aramaya ve şiddetin tırmanmasından kaçınmaya çağırırken, demokratik sürece geri dönüşün “ülkenin tüm sosyal güçlerinin katılımı ve temel haklara saygı temelinde olması gerektiğini” belirtti.

İngiltere, Mısır’daki yeni hükümet le çalışacaklarını bildirdi. İngiliz Dışişleri Bakanı William Hague, Londra’nın “demokratik bir sistem içerisinde askeri müdahaleleri desteklemediğini” söyledi.

Rus Dışişleri Bakanlığı Mısır’daki tüm siyasi güçleri itidale çağırırken, “şiddetsiz ve Mısır toplumunun tüm tabakaları ve inançlarının çıkarlarına saygılı demokratik bir çerçevede kalınmasını” istedi.

Almanya Dışişleri Bakanı Guido Westerwelle ise Mursi’nin askeri bir darbeyle devrilmesinin “demokratik açısından büyük bir başarısızlık” olduğu tepkisinde bulundu. Westerwelle, Mısır’ın mümkün olan en hızlı sürede anayasal bir düzene dönmesinin “aciliyetine” vurgu yaptı.