Mısır’da gözler Cuma gösterilerine çevrildi

Mısır’da gözler Cuma gösterilerine çevrildi

Mısır’da gözler bugün Müslüman Kardeşlerin Cuma namazı ardından düzenleyeceği gösterilere çevrildi. Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi iktidarını darbe ile deviren ordu, ‘barışçıl gösterilere’ izin vereceğini açıkladı.

İslamcı siyasi partilerden oluşan Meşruiyete Destek için Ulusal Koalisyon’u, ordu darbesine tepki için Cuma namazı sonrası gösteri düzenlenmesi çağrısında bulunmuştu.

Mursi destekçileri Kahire’nin kuzeyinde de gösteri düzenlemiş, taraflar arasında taşlı sopalı çatışma çıktığı haberleri gelmişti.

Mısır ordusu, Facebook’tan yaptığı açıklamada, gösteriler ulusal güvenliği tehdit etmediği sürece “protesto hakkını güvence altında tuttuklarını” duyurdu.

Açıklamada, “Mısırlıların muhteşem devrimlerinin kazanımları olan barışçıl gösteri düzenleme ve ifade özgürlüğü hakları herkes için güvence altındadır” dendi.

Diğer yandan ordu, yönetime el koymasının ardından Müslüman Kardeşlerin yöneticilerinin gözaltına almaya başladı. Mursi ev hapsinde tutulurken, Müslüman Kardeşler’den en az 300 yönetici de gözaltına alındı. Müslüman Kardeşler’in dini lideri Muhammed Badie’nin de ülkenin batısındaki, Mersa Matruh’da gözaltına alınanlar arasında olduğu belirtiliyor.

Sina Yarımadası’nda, İslamcı militanların ordu ve polise ait güvenlik noktalarına havan topu ve füzelerle düzenledikleri saldırıda bir askerin öldüğü bildirildi. Yetkililer, saldırının hedefinde İsrail ve Gazze Şeridi yakınlarındaki El Eriş Havaalanı ve Refah’taki polis merkezi olduğunu duyurdu.

Son iki yılda, Sina Yarımadası’ndaki petrol boru hatlarının korunması için yerleştirilen güvenlik noktaları bir dizi saldırıya uğramıştı. Son saldırının Cumhurbaşkanı Mursi’nin devrilmesiyle bağlantılı olup olmadığı bilinmiyor.

Mısır Genelkurmay Başkanı General Abdülfettah Sisi, Çarşamba gecesi yaptığı açıklamada, Mursi'nin halkın taleplerini yerine getirmekte yetersiz kaldığını savunarak darbe yapmıştı.