Mısır’da Mursi isyanı büyüyor

Mısır’da Mursi isyanı büyüyor

Mısır’da, Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi’nin istifası ile erken seçime gidilmesi talebiyle başlayan gösteriler büyüyor. Ülke genelinde milyonların katılımı ile düzenlenen protestolarda en az 6 kişi hayatını kaybetti, 300’den fazla kişi de yaralandı.  

Mısır’da, ekonomik kriz ile güvenlik sorununa çözüm getiremeyen Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'ye karşı tepkiler ülke geneline yayıldı. 2011’de cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek’i deviren kitleler, Müslüman Kardeşler iktidarının temsilcisi Cumhurbaşkanı Mursi’nin istifa talebiyle ülke çapında sokaklara döküldü.

Akşam saatlerinde, sayıları milyonlarla ifade edilen protestoların en kapsamlısı, devrim meydanı olarak bilinen Kahire’nin Tahrir Meydanı’nda gerçekleşti.

Burada toplanan muhalif kesimler, “Halk rejimin devrilmesini istiyor” yanında Mursi’nin istifası ile erken seçime gidilmesi yönünde sloganlar attı. Buradaki gösteri barışçıl geçerken, kum torbaları ile karakola çevrilen Müslüman Kardeşler merkez bürosu önünde çatışmalar yaşandı. Büro önünde gösteri yapan kitle ile polis ve eli sopalı Müslüman Kardeşler üyeleri arasında yaşanan çatışmalarda en az 1 gösterici öldürüldü.

Mısır Sağlık Bakanlığı başta Kahire, İskenderiye, Asyut, Dakhaliyye, Garbiyye, Beni Suveyf ve Buhayra olmak üzere 17 kentte Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi destekçileri ve karşıtları arasında meydana gelen çatışmalarda 6 kişinin hayatını kaybettiğini, 304 kişinin yaralandığını açıkladı.

Mısır basınında yer alan haberlere göre Asyut ile Beni Suveyf’deki ölümler, Mursi taraftarı oldukları sanılan kişilerin göstericiler üzerine ateş açması sonucu meydana geldi. Asyut’te 3, Suveyf’te ise en az 1 kişi yaşamı yitirdi.

Bu arada, 30 Haziran gösterilerinin başını çeken Temerrüd (İsyan) Hareketi, Cumhurbaşkanı Mursi'ye görevi bırakması için 2 Temmuz Salı gününe kadar süre tanıdıklarını, aksi takdirde, ülke genelinde sivil itaatsizlik eylemleri başlatacaklarını duyurdu.
Hareket tarafından yayımlanan yazılı açıklamada, "Mursi'nin görevi bırakması ve erken seçime gidilmesi için 22 milyon imza toplandı. Biz şu anda o insanları temsil ediyoruz. Mursi, artık Mısır'ın meşru cumhurbaşkanı değildir" ifadeleri yer aldı.

Muhalif Ulusal Kurtuluş Cephesi (NSF) ise ‘Devrim açıklaması 1’ olarak tanımladığı bir bildiri yayınlayarak, ülke genelindeki göstericilere “bu diktatörlüğün son kalesi düşene kadar” tüm sokak ve meydanlara ‘barışçıl gösterileri sürdürme” çağrısında bulundu.

Protestolarla ilgili Mısır Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Ömer Amir, Cumhurbaşkanlığının gösterilerin hacmini küçümsemediğini, göstericilerin meşru taleplerine saygı duyduğunu dile getirdi. Mursi’nin “Milli diyalog ve uzlaşıdan yana olduğunu” belirten Amir, ancak muhaliflerin ‘şartlı taleplerinin’ kabul edilemez olduğunu belirtti.