Mısır’daki katliam AKP’ye ifade özgürlüğünü hatırlattı

Mısır’daki katliam AKP’ye ifade özgürlüğünü hatırlattı

Türkiye Dışişleri Bakanlığı, Mısır'daki bugün onlarca kişinin öldüğü saldırıya ilişkin yaptığı açıklamada, saldırıyı "ifade özgürlüğü ve barışçıl gösteri hürriyetinin çiğnenmesi" olarak değerlendirdi.

Mısır’daki saldırı ardından bir açıklama yapan Dışişleri Bakanlığı, 50'yi aşkın kişinin öldüğü, 500 kişinin yaralandığını belirterek “Bu saldırıyı temel insani değerler adına şiddetle kınıyoruz. İnsanların toplu olarak hedef alındığı bu saldırı, Mısır’da son derece vahim gelişmelere yol açabilecek bir olay olarak görülmektedir. Saldırı, ifade özgürlüğü ve barışçıl gösteri hürriyeti gibi temel evrensel değerlerin çiğnenmesinin yanısıra, şiddeti körükleyecek bir provokasyon niteliği de taşımaktadır” dedi.

“Mısır halkının, provokasyonlara kapılmadan ve şiddetten kaçınarak, demokrasi yolunda ve özgürlükleri adına sergileye geldikleri vakur duruş her türlü takdirin üzerindedir” diyen AKP hükümeti, uluslararası toplumu “demokrasiden yana taraf olmaya ve Mısır halkının demokrasi mücadelesine destek olmaya” davet etti.

Mısır’da Müslüman Kardeşler’den Muhammed Mursi iktidarına karşı muhalefet tarafından 22 milyon imza toplanmıştı. Mursi’nin seçimlerde aldığı oyun neredeyse iki katına tekabül eden bu kadar insanın tepkisi AKP iktidarı tarafından destek görmemişti.  Mısır tarihinin en büyük kitlesel eylemlerinin yapıldığı bir sırada, askerler darbe yaparak Mursi’yi iktidardan düşürdü.  Günlerdir Müslüman Kardeşler günlerdir sokaklarda. Onlarca insan askerler tarafından açılan ateş sonucu hayatını kaybetti. Bu sabah, asker ve polisler Cumhuriyet Muhafızları Kışlası önünde eylemcilere ateş açarak onlarca kişiyi öldürdü.