Mısır’dan sonra Tunus da hareketleniyor

Mısır’dan sonra Tunus da hareketleniyor

Mısır’da Müslüman Kardeşler’in iktidarına karşı milyonların sokaklara çıkması ardından iktidarın düşmesi Tunus sokaklarını da hareketlendirdi. Tunus’ta da Ennahda iktidarına karşı tepkiler var.

Mısır’da milyonları sokaklara döken Tamarrod (İsyan) Hareketi’nin Tunus versiyonu kuruldu.  Mısır’da olduğu gibi Tunus’ta da yöneticilere karşı yoğun bir tepki var.

Sokaklar, Tunus’un AKP’si olarak değerlendirilen Ennahda partisinin özgürlük düşmanı teokratik bir rejimi kurmak istediğinden endişeli.  Ağırlaşan ekonomik kriz de tepkileri arttırıyor.

Bu sivil itaatsizlik kampanyasının genç liderleri, Kahire’deki olaylarla birlikte Tunus hükümetini zora sokmak istiyor. Tunus’taki İslamcı hareketler, Arap Baharı adı verilen süreci başlatan 2011’deki “Yasemin Devrimi” ardından iktidar geldi.

200 bin imza toplayan Tunus’taki Tamarrod Hareketi, hızlı bir şekilde büyük gösteriler düzenlemeye niyetli. Mısır’daki hareket 22 milyonu aşkın imza toplamıştı. Diğer bir ifadeyle Mısır Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi’nin Haziran 2012’de aldığı oyun (13,3 milyon) neredeyse iki katı imza.

Tunus Tamarrod Hareketi sözcüsü Muhammed Bennour düzenlenen bir basın toplantısında, “Tunuslu gençler Mısırlı gençlerin arkasından yürüyor” dedi. Bir yandan özgürlüklere yönelik ihlaller, diğer yandan ekonomik ve sosyal zorluklara işaret eden Bennour, “Ülkede yaşananlardan hoşnut değiliz” diye ekledi.

Bennour, amaçlarının geçici bir yeni hükümetin oluşumu ve dini temel yasa haline getirmeye çalıştığını belirttiği Kurucu Meclis’in feshi olduğunu kaydetti.

Meclis’te çoğunluğu olan Ennahda partisi, şimdiye kadar protestoları sınırlı tutmaya çalışırken,  Mart ayında kurulan hükümete etiketsiz laik kişileri alarak laik partileri yatıştırma yönünde adımlar attı. Sokak gösterilerinin yayılması ardından Ennahda, yeni Anayasa’da hiçbir şekilde şeriat kanunlarına yer vermeyeceğini açıkladı.

Konuyla ilgili haber:

Tunus Devrimi: Kazandığımız tek şey konuşabilmek!