Mısır diken üstünde

Mısır diken üstünde

Mısır’da muhaliflerin Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi’nin istifası talebiyle başlayan kriz hızla kanlı iktidar kavgasına doğru ilerliyor. Cumhurbaşkanı Mursi ölümüne direneceğini söylerken, Mursi’ye dün ültimatom veren ordu, bir adım daha ileri giderek, “Kan dökmeye hazırız” dedi.

Mısır’ın başkenti Kahire’de muhalifler ile Müslüman Kardeşler üyesi Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi taraftarları gece boyu eylemlerini sürdürürken, siyasi çatışma hak ve özgürlükler yerine hızla kanlı iktidar savaşına dönüşüyor.

Mısır ordusu Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi’ye verdiği 48 saatlik ültimatomun dolmasına saatler kala, sert bir açıklamada bulundu.

KANLI MÜDAHALE TEHDİDİ

Mısır ordu komutanı Abdel Fattah El Sisi, orduya ait facebook sayfasında ‘Son saatler’ başlığı ile yayınlanan mesajda, “Mısır halkını teröristlere radikallere ve delilere karşı korumak için kan vermeye hazırdır” dedi.

Mısır ordusunun Cumhurbaşkanı Mursi’ye tanıdığı süre yerel saatle 17.00’da doluyor. Mursi istifa etmemesi durumunda ordu, anayasayı geçersiz sayarak, parlamentoyu fesih ederek erken seçimlere gidilmesine karar verecek.

MURSİ GERİ ADIM ATMAYACAĞINI SÖYLEDİ

Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi dün akşam saatlerinde ordu ültimatomuna sert cevap vererek görevini sürdüreceğini söylemişti.

Muhammed Mursi dün akşam saatlerinde gerçekleştirdiği konuşmasında, seçimlerle iktidara gelen biri olarak kendisine demokratik yollarla verilen sorumluluklarını sürdüreceğini söyledi.

Yaklaşık 40 dakika süren konuşması sırasında Mursi, özgür, şeffaf ve demokratik bir şekilde yapılan seçimlerle iktidara geldiğini belirterek ordu için “eski rejimin yozlaşmış kalıntılarının varlığını sürdürüyor” sözlerini kullanmıştı.

2011 devriminin amaçlarına ulaşacağını söyleyen Mursi Mısır halkına, “Devriminizi satın almalarına izin vermeyin” çağrısı yaparken, "Meşruiyeti korumak için canımı veririm" demdi.

MUHALİFLER TAHRİR'DE

Bu arada, muhalif 'Temerrüd' hareketinin verdiği ültimatom süresi yaklaşırken, binlerce muhalif yine başkent Kahire'deki Tahrir Meydanı'nda toplandı. "Halk rejimi yıktı" sloganları atan kalabalık, meydanın üzerinden askeri helikopterlerin uçuşunu sevinçle karşıladı.

İtihhadiye ve Kuba bölgelerindeki cumhurbaşkanlığı saraylarının önünde de muhalif eylemcilerin toplandığı belirtiliyor.

ÇATIŞMALARDA ÖLENLERİN SAYISI ARTIYOR

Kahire'de Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'yi destekleyen göstericilere açılan ateş sonucu 16 kişi yaşamını yitirdi.

Giza'da bulunan Kahire Üniversitesi önünde, Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'ye destek veren çoğu üniversite öğrencisi göstericiler ile Mısır polisi arasında çıkan çatışmada 16 kişi yaşamını yitirdi, yaklaşık 200 kişi yaralandı. Görgü tanıkları, göstericilere silahlı kişilerin ateş açtığını iddia ederken, bazı göstericiler de polisin kendilerine otomatik silahlarla ateş açtığını öne sürdü. Bölgede çatışmalar yer yer devam ediyor.

Mısır'da devam eden olaylarda ölenlerin sayısı 50'ye yaklaşırken, yaralananların sayısı ise bini aştı.