Mısır, Etiyopya ve Sudan Nil Nehri üzerinde anlaştı

Mısır, Etiyopya ve Sudan, 23 Mart Pazartesi günü Nil Nehri sularını 3 ülkenin paylaşmasına olanak sağlayan anlaşmayı imzaladılar.

Mısır, Etiyopya ve Sudan, 23 Mart Pazartesi günü Nil Nehri sularını 3 ülkenin paylaşmasına olanak sağlayan anlaşmayı imzaladılar.

Mısır Cumhurbaşkanı Abdül Fettah el-Sissi, Sudan Cumhurbaşkanı Ömer el-Beşir ve Etiyopya Başbakanı Hailemariam Desalegn, Sudan'ın başkenti Hartum'da Nil Nehri üzerindeki su haklarını belirleyen anlaşmayı imzaladılar.

Etiyopya'nın Nil nehri üzerinde kurmayı tasarladığı, Büyük Etiyopya Rönesansı Barajı isimli, Afrika'nın en büyük hidroelektrik santrali projesi olarak adlandırılan 2011 senesinden bu güne anlaşmazlık nedeni olan sorun, üç ülke liderinin bir araya gelerek su sorunu çözümleyen bir anlaşması ile son buldu.

4,7 milyar dolarlık proje, üç ülke arasındaki ilişkilerin ateşinin yükselmesine neden olmuştu. Büyük kısmı çöl olan Mısır ve Sudan, su ihtiyaçlarının karşılanması için Nil Nehrine yüzde 70 düzeyinde bağımlı durumda.

Etiyopya, anlaşmaya varabilmek için koloni döneminden kalma su anlaşmasını iptal ederek; tartışmalı bir yasa ile Nil suyunun büyük bir kısmını Sudan ve Mısır'a bıraktı.

Etiyopya, bu proje ile 6 bin megavatlık elektrik sağlamayı ve elektrik sıkıntısını büyük ölçüde çözmeyi umut ediyor.