Mısır ordusu yönetime el koydu

Mısır ordusu yönetime el koydu

Mısır ordusu, anayasanın askıya alındığını ilan ederek yönetime el koydu. Kısa süreli bir geçiş hükümeti kurulmasının ardından cumhurbaşkanlığı ve parlamento seçimleri yapılacağı duyuruldu.

Mısır ordusu, Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi’ye verdiği ültimatomun dolması üzerine anayasanın askıya alındığını ilan etti.

Mısır ordunun aldığı kararları Mısır Genelkurmay Başkanı ve Savunma Bakanı Abdulfettah El Sisi açıkladı.

El Sisi, mesajlarının özünün anlaşılmasını isteyerek, “Ulusal uzlaşmaya tüm kuruluşlar ve enstitülerle birlikte başkanlık da olmak üzere yapılmaya çalışılmıştır” dedi. El Sisi, ardından muhalif ve dini liderlerle yaptıkları toplantıya değinerek siyasi krizden çıkış için öngördükleri planı açıkladı.

Planın içinde anayasanın geçici olarak askıya alınmasının bulunduğunu belirten El Sisi, “Geçici teknokrat hükümeti kurulacak” diyerek en kısa zamanda seçimlere gidileceğini belirtti.

El Sisi ile diğer generallerin, muhalif ve dini liderlerle bir araya geldiği toplantı saat 20.00 suların sona ermişti. Aynı dakikalarda Mısır resmi haber ajansı MENA ise ordunun duyuracağı yol haritasını açıkladı. Ajans, açıklanacak yeni yol haritasına göre, kısa süreli bir geçiş döneminin ardından cumhurbaşkanlığı ve parlamento seçimlerine gidileceğini bildirdi.

ORDU TANKLARI SOKAĞA SÜRDÜ

Mısır ordusu Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi’ye verdiği ültimatomun saat 17.00’da dolması üzerine başkent Kahire sokaklarına tank ve asker sürdü. Cumhurbaşkanı Mursi’nin bulunduğu sarayı kuşatarak etrafına tel örgü ören ordu, saraya giden tüm yollarda barikatlar kurdu.

El Cezire televizyonu, tüm yardımcılarının terk ettiği, sarayda Mursi’nin yalnız kaldığını bildirdi.

Askerler, Kahire Üniversitesi civarında toplanan Mursi taraftarlarının etrafını da sardı. Burada Mursi taraftarlarıyla görüşen subaylar amaçlarının güvenlik önlemi almak olduğunu söylerken, üniversite etrafında hem Mursi taraftarları hem de muhaliflerin sopalarla gezdiği bildirildi. Kentin değişik bölgelerinden ise taraflar arasında çatışma haberleri geliyor.

Mursi’ye ordudan önce istifası için süre tanıyan muhalifler ise gösterilerinin merkezi Tahrir Meydanı’nda kutlamalara başladı. Mursi’nin bulunduğu sarayın ordu tarafından kuşatıldığı haberleri üzerine kalabalık Mursi ve üyesi olduğu Müslüman Kardeşler alehine sloganlar atarak orduya desteklerini dile getirdi.

Alanda ıslık alkış ve sloganlar yükselirken, kentin birçok bölgesinde sokağa dökülen yüzbinler de Tahrir’deki kutlamalara destek veriyor.

Muhammed Mursi, ordunun verdiği ultimatomun yerel saatle saat 17.00’da dolmasının hemen ardından yapmış olduğu açıklamada birlik hükümeti çağrısında bulunmuştu. Ancak bu çağrı hem ordu hemde muhalifler tarafından reddedilmişti.