NATO Afganistan’da güvenliği devretti

NATO Afganistan’da güvenliği devretti

ABD’nin 11 Eylül saldırıları ardından işgal ettiği Afganistan’da, NATO yıllardır sürdürdüğü ‘güvenlik görevini’ Afgan güvenlik güçlerine devretti. NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen bundan böyle kendilerinin operasyon planlayarak öncülük etmeyeceklerini belirmesine karşın operasyonlara destek vermeyi sürdüreceklerini kaydett.  

NATO’nun güvenliği devretmesi düzenlenen bir törenle gerçekleştirildi. Törenden hemen önce başkent Kabil’de düzenlenen bir intihar saldırısında en az 3 kişi ölürken 20’den fazla kişi de yaralandı.

NATO’nun Afganistan’daki güvenliği Afgan güçlerine 2011 yılında devretmeye başladı. Afganistan Devlet Başkanı Hamid Karzai, törende yaptığı konuşmada NATO’nun Salı günü kalan 95 bölgedeki güvenliği Afgan güçlerine devrettiğini söyledi. Bunlar arasında Taliban güçlerinin etkili olduğu Kandahar ve Host gibi eyaletlerdeki bölgeler de bulunuyor.

Karzai törendeki konuşmasında, Salı günü Taliban’la barış görüşmeleri için Qatar’a bir temsilci göndereceğini söyledi. Taliban, Pazartesi günü yaptığı bir açıklamada, barış görüşmeleri için Qatar’da siyasi temsilcilik açmak istediklerini bildirmişti.  

NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen güvenliğin Afganlara devrini ‘bir milat’ olarak tanımlayarak, “Bizim askerlerimiz için şimdi mücadelenin ağırlığı destek vermeye kaymıştır” dedi.

Rasmussen, “Eğer gerekiyorsa Afgan güçlerinin operasyonlarına destek veririz. Ancak bundan böyle biz operasyon planlayıp liderliğini yapmayacağız” diye belirtti.

Afganistan’da mevcut durumda 68 bini ABD’li olmak üzere, NATO şemsiyesi altında hareket eden 97 bin yabancı asker bulunuyor.

6 yıl önce 40 bin olan Afganistan ordusu ise 350 bin kişiden oluşuyor. Buna rağmen NATO desteği olmaksızın Afgan güçlerinin Taliban’a karşı savaşı kazanması bir yana, ilerlemesini durdurması mümkün gözükmüyor. Bundan dolayı da batılı güçler daha çok Taliban’la siyasi uzlaşma ardından askeri güçlerini geri çekmeyi esas alıyor. NATO, esas geri çekilmeyi 2015 yılında gerçekleştirmeyi hedef alıyor.