NATO hızlı müdahale gücünü arttırma kararı alıyor

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, hızlı müdahale gücünü mevcut kapasitesinin iki kat üstüne çıkarmak için bu hafta karar alacaklarını söyledi.

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, hızlı müdahale gücünü mevcut kapasitesinin iki kat üstüne çıkarmak için bu hafta karar alacaklarını söyledi.

Stoltenberg, Brüksel'de bir araya gelen NATO ülkelerinin Savunma Bakanları'nın hızlı müdahale gücünün kapasitesini 30 bin ila 40 bin kişiye çıkarma kararını alacağını belirtti.

ABD'nin hakim olduğu NATO, 2002 yılında hızlı müdahale gücünü kurmuştu. 13 bin kişiden oluşan bu güç, temel askeri güçlerden daha hızlı bir şekilde harekete geçme kapasitesine sahip.

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, "Ancak Ukrayna'daki kriz ve Moskova'nın Rus yanlısı ayrılıkçıları desteklemek için müdahalesi, bu gücün yeteri kadar hızlı olmadığını gösterdi" dedi.

NATO hükümet ve devlet başkanları Eylül ayında bir araya gelerek, daha hafif ve daha hızlı bir yapının oluşturulmasını onaylamıştı.

Manevra gücü yüksek bu özel birliklere "Mızrak ucu" adı veriliyor. 5 bin kişiden oluşacak bu birliklerin, müdahale kapasitesi aylar değil, günler olarak ifade ediliyor.

Stoltenberg, NATO'nun yeni tehditlere karşı koymak için karar sürecini de hızlandıracağını söyledi. Bunun için özellikle lojistik sorunları koordine etmek kendi komuta yapısı içinde yeni bir genel karargah kurulması planlanıyor.

Rusya ile Batı arasındaki ilişkilerin Ukrayna krizi nedeniyle Soğuk Savaş'tan bu yana en gergin dönem yaşanıyor.

Her iki cephede de yoğun bir askeri faaliyet var. Savaş gemileri, askeri takviyeler ve askeri tadbikatlar sıklaştırıldı.

NATO'nun Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, 17 Haziran'da yaptığı bir açıklamada yeni tehditler karşısında Soğuk Savaş'ın sonundan beri savunma çabalarını en üst düzeye çıkardıklarını söylemişti.

Hızlı müdahale birlikleri de geçen hafta ilk büyük tatbikatını yaparken, benzer hamle Rusya'dan da geldi.

Rusya Hava İndirme Birlikleri Komutanı Vladimir Şamanov da, "Rusya yakında hızlı müdahale birlikleri kuracak" dedi.