NATO ile Rusya arasında nükleer silahlanma gerginliği

Rusya ile NATO arasında nükleer silahlanmaya ilişkin gerginlik büyüyor.

Rusya ile NATO arasında nükleer silahlanmaya ilişkin gerginlik büyüyor. Rusya’nın NATO’nun Doğu Avrupa’daki askeri varlığını arttırmasına tepki olarak nükleer silahlanmaya ağırlık vereceğini duyururken, NATO bunun ‘haksız ve tehlikeli’ olduğunu iddia ediyor.

Rusya, ordunun modernizasyon çalışmaları kapsamında 40 kadar kıtalararası füze imal edileceğini duyurmuştu. Dün Moskova yakınlarındaki bir askeri fuarda konuşan Devlet Başkanı Vladimir Putin, yeni füzelerin en modern hava savunma sistemlerini dahi geride bırakacağını söylemişti.

Putin, söz konusu nükleer başlıklı füzelerin bu yılın sonuna kadar bitirileceğini kaydetmiş, ayrıca nükleer başlıklı bir denizaltının da bu yıl içinde hazır olacağını sözlerine eklemişti.

Rusya’nın bu hamlesine karşı NATO’dan yapılan açıklamada ise, Rusya’nın nükleer silahlanmasının ‘tehlikeli’ olduğu uyarısı yapıldı.

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, “Rusya’nın nükleer silahlanması haklı gerekçelere dayanmayan, istikrarı bozan ve tehlikeli bir girişimdir” dedi. Rusya’nın nükleer silahlanmasına karşı NATO’nun ‘cevap vereceğini’ söyleyen Stoltenberg, alınacak önlemlere ilişkin ise detay vermedi.

Rusya’nın nükleer başlıklı füze hamlesi ABD’nin Doğu Avrupa’daki askeri varlığını güçlendirmeye dair açıklamalarından sonrasın denk gelmişti. Polonya ve Litvanya tarafından yapılan açıklamalarda, her iki ülkeye yerleştirilecek ağır silahlara dair ABD yönetimiyle müzakerelerin sürdürüldüğü duyurulmuştu.

Doğu Avrupa ülkeleri, Rusya’nın kendileri için ‘tehlike’ olduğunu iddia ederken, ABD ve diğer NATO ülkelerinin askeri varlığının güçlendirilmesinden yana olduklarını beyan ediyorlar.

Stockholm Barış Araştırmaları Enstitüsü (SIPRI) verilerine göre, Rusya halen dünyadaki en büyük nükleer güç olarak önde geliyor. Enstitü, Rusya’nın toplamda 7 bin 500 nükleer silah ile bin 780 nükleer başlığa sahip olduğunu savunuyor.